Nedjeljni Sprdex: Europa nikada neće podržati samostalnost Vojvodine radi Eurosong bodova

Nekako smo preživjeli još jedan Eurosong. Jedva, ali jesmo. Smak svijeta, najavljen za prosinac, nakon preživljenog Eurosonga izgleda kao dječja igra.

Gotov je još jedan Eurosong. Ova manifestacija, za koju neki tvrde da postoji samo da bi se i Amerikanci Europljanima mogli na nečemu rugati, ni ove godine nije podbacila. Ipak, nakon trećeg

Jedan detalj sa Eurosonga prošle godine: “Evo, slušaj Nicolas. To je ta naša nova pjesma. Ili će joj Francuska dat 12 bodova ili gubiš izbore.”

mjesta Srbije pale su mnoge maske. Poznato je od ranije da je Eurosong mjesto gdje se kroji europska i svjetska politika. Nezavisnost Vojvodine, o kojoj se već dugo šuška, čini se, čekati će neke sretnije dane.

Kako u politici nije nikad ništa onako kako se čini, tako je, uvjeravaju nas europski moćnici i članovi žirija Eurosonga, i sa pitanjem Vojvodine: „Ma kakva borba za svoju državu.  U pitanju je samo perfidna i jeftina želja Srbije da na Balkanu nastane još jedna država od koje bi se redovito dobivali bodovi na Eurosongu. I zemlje u susjedstvu podržavaju takvu ideju. Može sve propasti, ali dvije su stvari sigurne: narodi Balkana nikada se neće prestati međusobno mrziti, niti će ikada prestati dijeliti bodove jedni drugima na Eurosongu.“

Strah zapadnog i skandinavskog lobija Eurosonga od uvijek jakog balkanskog lobija jasan je i razumljiv. U slučaju osamostaljenja Vojvodine Srbija bi svake godine imala garantiranih 12 bodova, dok bi Hrvatska imala 10, a Bosna 8.  Bio bi to opasan presedan jer bi onda i druge države mogle krenuti sa dijeljenjem svog teritorija kojima bi kupile bodove na Eurosongu. Pesimistične prognoze govore da bi se broj zemalja kroz dvadeset godina mogao učetverostručiti. Balkanski lobi, koji je svoje slavne dane doživljavao u vrijeme devedesetih, zadnjih je godina malo podbacio i upravo bi Vojvodina svojim bodovima mogla balkanskim zemljama vratiti staru slavu.

Hrvatska je posljednjih godina potpuno nestala sa Eurosong karte svijeta. Novih pjesama nema, a slava Marije Magdalene i Danijele Martinović odavno je izblijedila. Zastave diljem Hrvatske nakon druge polufinalne večeri spuštane su na pola koplja, a hrvatski predsjednik Ivo Josipović zemljama je u okruženju posla pismo isprike jer nisu dobile hrvatske bodove ove godine, svjestan da bi od Ninine pjesme bila dosadnija samo neka njegova skladba.

Razveseli nas klikom:

0 comments