SKANDAL: Djelatnici meterološkog zavoda vremenske prognoze namještali po godišnjim odmorima

Jedna od rijetkih institucija koja se dosad nije spominjala u kontekstu afera, mita, korupcije i ostalih sanaderizama, riješila se tog nesretnog krimena i to na velika vrata

Jutrošnjom akcijom USKOKA u Državnom hodrometerološkom zavodu počelo se odmotavati višegodišnje klupko do sada potpuno nepoznato javnosti. Sve je postalo sumnjivo prošle godine kada su zabilježena čak 42 ljetna dana bez kapi kiše, što je bio europski rekord prošlog ljeta. Iako su meterolozi nedostatak kiše pravdali činjenicom što je ljeti to normalno, na kraju se pokazalo da su, kao uvijek u Hrvatskoj, u pitanju bili sebični i partikularni interesi.

“I tako vam ja ljudi sutra idem na godišnji, pa ćemo ovu ciklonu gurnuti dalje na zapad”

„Imamo dokaze da su neki članovi meterološkog zavoda posljednjih godina vremenske prognoze naštimavali prema godišnjim odmorima“ ustvrdio je glasnogovronik USKOKA Miro Gazivoda na jutrošnjoj konferenciji. Iz kuloara doznajemo da su optužena i neka zvučna imena, među kojima je najzvučnije ono Zorana Vakule.

Kako su se godinama namještale prognoze vremena govori nam jedan učesnik koji je pristao surađivati sa policijom: „Tamo negdje u trećem mjesecu dogovorili bi godišnje. Pošto nas ima dosta, a u različito doba idemo na godišnji, to bi se razvuklo na cijelo ljeto. A nitko ne voli kišu na moru. Stoga smo imali interni dogovor da sve dane najavljujemo vruće i sparno bez oborina. Godišnju kvotu oborina smo mahom  nadoknađivali u deveti mjesec.“

Osim pukog namještanja godišnjih odmora, neki su djelatnici, kako saznajemo, dobivali mito od dijela poljoprivrednika kojima kiša nije nikako odgovarala jer, u tom slučaju, ljetina ne bi propala pa ne bi mogli tražiti naknadu štete od države, već bi sami morali prodati svoje proizvode. Veliku korist od nedostatka kiše imali su i piromani, ali oni su na svojim web stranicama www.užgaj.org opovrgnuli da su imali ikakav kontakt sa ljudima koji se bave najavljivanjem sutrašnjeg vremena.

Dodajmo ovoj vijesti i vijest da je zadnjih dana nastao manji skandal sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Naime, srpsko svećenstvo prije nekoliko dana pozvalo je vjernike da mole za kišu. Pošto je kiša, koja nije bila najavljena, pala i u dijelovima Hrvatske, postavlja se pitanje jesu li srpski vjernici molitvama počinili prijestup molivši  za kišu u Hrvatskoj, te time izravno prekršili područje koje je pod nadzorom hrvatske katoličke crkve. Sa Kaptola su nam rekli da komunisti u redovima srpskih popova opet djeluju, te da su molitve srpskih vjernika kršenje crkvenih zakona, naglasivši da oni nisu pozivali na molitvu za kišu jer su sve molitve i dalje usmjerene na suzbijanje zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji.

Razveseli nas klikom:

0 comments