EU zahtijeva manje ljubavnih pjesama

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, hrvatsko zakonodavstvo se u većoj mjeri mora prilagoditi europskom, no, kako stvari stoje, ne samo zakoni, nego i drugi standardi, koji se da sada nisu značajnije mijenjali. Jedan od njih je i – tematika pjesama koje se izvode u hrvatskom scenskom i medijskom prostoru.

Naime, u Europskoj uniji je propisan omjer pjesama sa određenim tematikama, i sve zemlje članice ga se moraju pridržavati. Tako npr. ljubavna tematika, koja je vezana za, po slobodnim procjenama, 90% pjesama u Hrvatskoj, u Europskoj uniji, zbog propisa, može iznositi najviše 45% od ukupnog fonda pjesama koje se izvode u medijskom i scenskom prostoru zemlje članice u jednoj godini. Ostali postotci se odnose na pjesme o gospodarstvu (30%), obrazovne pjesme (10%), pjesme o međuljudskom odnosima, u koje najviše spadaju one sa tematikom odnosa punica – zet (5%), pjesme o zdravstvu, u koje ne spadaju iscjeliteljske melodije, koje su, usputno rečeno, u EU-u zabranjene (5%), te ostale pjesme sa slobodnom tematikom koje nemaju veze sa prethodno navedenima, a koje su većinom bazirane na nerazumljivom tekstu i urlikanju (5%).
Po navedenim pravilnicima, svake godine se trebaju isplanirati sve pjesme koje će se izvoditi slijedeće godine, te pritom posebna stručna komisija određuje tematiku pojedine pjesme.

Rasprava u europskom parlamentu o svrsi navedenih pravilnika je bila vrlo oštra, jer su konzervativni zastupnici zahtijevali da se tematika ljubavnih pjesama smanji na samo 20%, smatrajući da takve pjesme potiču u društvu, pogotovo kod mladih raskalašenost i divljaštvo, no ipak je prevladala drugačija opcija.

Ukoliko je cilj hrvatske politike da naša zemlja postane punopravna članica EU-a do 2013. godine, norme iz navedenih pravilnika bi trebala početi primjenjivati najkasnije do kraja 2012. godine.

Razveseli nas klikom:

0 comments