Flight (r. Robert Zemeckis, gl. Denzel Washington)

Ovaj film je pokazao da avionska nesreća i nije uvijek najgora opcija

U prvih dvadesetak minuta ovaj film nudi sve što od filma tražimo: golu stjuardesu, alkohol, drogu… sve u svemu, život kakav nikada nećemo imati. I bilo bi zaista odlično da je film završio nakon petnaest minuta kvalitetnom avionskom nesrećom. Jebiga, tada možda i ne bi dospjeli do veleuvažene Sprdexove recenzije, ali bolje i ne dospjeti nego dospjeti ovako.

Da je kojim slučajem kontrolor HŽ-a, shvatili bismo zašto toliko pije. A film bi se također mogao zvati "Let" s obzirom da HŽ vlakovi više lete oko tračnica nego što voze po njima.
Da je kojim slučajem kontrolor HŽ-a, shvatili bismo zašto toliko pije. A film bi se također mogao zvati “Let” s obzirom da HŽ-ovi vlakovi više lete oko tračnica nego što voze po njima.

Naime, iz nekog razloga, od svih crnaca u svim filmovima, redatelji su odlučili da baš u ovom filmu crnac preživi. I tu počinju naši problemi. Ne želimo vam puno spoilati, Denzel Washington, nažalost, na samom početku filma preživi avionsku nesreću. Iako za nesreću nije kriv, Denzel je vozio avion pijan što mu, kako saznajemo, nije neka novost. E sad ide ono “pa dobro kojeg vraga  ja ovo gledam?”. Dva sata filma o ničemu, sa više manje izvjesnim krajem, daje potpuno novi pojam muke Kristove. Jer, ajde objasnite nam dragi scenaristi, kako da se, u jeku najveće ekonomske i društvene krize zadnjih desetljeća, itko normalan sažali nad problemima ultrapopularnog, bogatog i zgodnog pilota koji ima problem s alkoholom jedino iz razloga što je bogat i obijesan i nema pojma što bi sa sobom? Gdje su ta govna koja moram pojesti da bi život u Hrvatskoj bez para, posla i volje za životom mogao zamijeniti borbom s alkoholom dok uspješno zavodim stjuardese i vozim avione?

U svakom slučaju, nakon obećavajućeg početka počinje Denzelova preseratorska borba sa porocima zbog čega ćete mu tokom filma psovati bližu rodbinu zamišljajući kako bi vi istog momenta svoj život doveli u savršenu normalu da se samo pet minuta nađete u njegovoj koži. Ne znam kako su uspjeli ovaj film razvući na preko dva sata, možda su se jednostavno prostor i vrijeme zakrivili od dosade, pa mi se tako učinilo, ali uglavnom ovaj film bismo vam rado preporučili da preskočite.

Znate li onu životnu scenu, susreli ste se sigurno, kada lokalni kroner bez para i plana pije na dug i gleda Barceloninu utakmicu i komentira kako mu je baš žao što jadni David Villa propada i grije klupu umjesto da igra. E to vam je ovaj film. Zaboli Villu što hrvatski nezaposleni alkos misli sve dok prima svojih par milijuna mjesečno.

IMDB ocjena: 7.3

SPRDEX ocjena: 5.9 (ne damo šesticu)

Razveseli nas klikom:

0 comments