Grci zaštitili lažno bolovanje kao svoj autohtoni proizvod; ulaskom u EU Hrvati će na bolovanje samo kada su bolesni!?

Nemogućnost uzimanja lažnih bolovanja za obavljanje radova u fušu moglo bi sasvim dotući sivu ekonomiju, jedinu koja je Hrvatskoj preostala.

Nesposobnost odgovornih za pripremu ulaska Hrvatske u Europsku uniju do sada nas je već koštala prošeka i međimurske gibanice, no sve je to ništa prema najnovijoj prijetnji koja je stigla iz Grčke. Ako se u međuvremenu ne dogovori neko kompromisno rješenje, u što je teško vjerovati, velika većina zaposlenih u javnom sektoru mogla bi, naime, ostati zakinuta za jedno od temeljnih radničkih prava koje im pripada.

Sad nam predstoji bitka za zaštitu igranja pasijansa na poslu i odlaska kući nakon pauze kao starih poslovnih tradicija.
Sad nam predstoji bitka za zaštitu igranja pasijansa na poslu i odlaska kući nakon pauze kao starih poslovnih tradicija.

Radi se o jednoj od najstarijih hrvatskih tradicija, lažnom bolovanju, koje je prema podacima Europske komisije već zaštitila Grčka kao svoj autohtoni proizvod. Grčki povjesničari tom su prilikom iznijeli podatke kako su lažna bolovanja dio grčke kulture još od antičkih vremena. Ovu informaciju potvrdio nam je i jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za helenistiku, profesor Neven Budak s Filozofskog fakulteta, koji ipak naglašava kako nema izravnih dokaza da su Stari Grci uzimali lažna bolovanja prije nego su kolonizirali istočnu jadransku obalu.

“Tek nakon dolaska u krajeve današnje Hrvatske, u historijskim spisima pojavljuje se pojam “ψευδείς αναρρωτική άδεια” što bi u slobodnom prijevodu značilo “opravdan izostanak zbog neopravdanih razloga” pa je logično za pretpostaviti da su takav obrazac ponašanja kopirali od stanovnika istočne jadranske obale. Koliko je nama povjesničarima poznato, jedno od prvih lažnih bolovanja u povijesti zabilježeno je kod Omiša kad se jedan gusarski izvidničar izvukao od dnevnih obaveza opravdanjem da se ne može uspraviti zbog bolova u leđima da bi kasnije tog dana njegov maslinik bio čudotvorno okopan” govori Budak.
U svakom slučaju, grčko pravo na posjedovanje lažnih bolovanja bit će teško osporiti. To konkretno znači da će, ulaskom u EU, Hrvati na bolovanje ići samo kada su zaista bolesni.

”Eto, ne mogu virovat! Odma san ja bio protiv te Unije! A kako ću sad vikendicu saziđat? Bogu dragom fala da imam PTSP pa samo kažem ”bomba” i puste me s posla 3 tjedna” kaže nam Marko, zaposlenik Hrvatskih šuma.

No, mnogi ipak nisu njegove sreće te je veliko pitanje koliko će vrtova biti neuređeno, koliko vikendica nesagrađeno i koliko polja neokopano zbog grčkog embarga na lažna bolovanja. Neki od zaposlenih u javnoj upravi strahuju kako će efektivno radno vrijeme morati smanjiti sa 45 na 25 minuta dnevno kako bi se na radnom mjestu stigli odmoriti od napornih radova koje su inače obavljali za vrijeme bolovanja ili, po novom, slobodnog vremena.

Razveseli nas klikom:

0 comments