Moderni umjetnik dva sata prije izložbe zaboravio što mu djelo predstavlja

Nesretniku je ovo trebala biti povratnička izložba nakon što mu je davne 1986. umalo uništena karijera kad je dvoje posjetitelja u njegovoj slici vidjelo istu stvar.

Umjetnik je za povratničku izložbu koristio kompliciranu tehniku kista na ventilatoru prilikom koje se kist namočen u boju zalijepi za ventilator u sobi s velikim bijelim platnom. Genijalnost umjetničkog izričaja sadržana je u naizmjeničnom korištenju bijelog i crnog kista, kao izvjesnog kontrapunkta  samoće i povezanosti, očaja i utjehe.
Umjetnik je za povratničku izložbu koristio kompliciranu tehniku kista na ventilatoru prilikom koje se kist namočen u boju zalijepi za ventilator u sobi s velikim bijelim platnom. Genijalnost umjetničkog izričaja sadržana je u naizmjeničnom korištenju bijelog i crnog kista, kao izvjesnog kontrapunkta samoće i povezanosti, očaja i utjehe.

LONDON – Svijet moderne umjetnosti do temelja je potresao skandal koji se prošlog petka zbio u Meki moderne umjetnosti – londonskoj galeriji Tate. Naime, povratničku izložbu na ovom svetom mjestu trebao je održati Marcus Beschling, njemački moderni slikar i konceptualni umjetnik najpoznatiji po svojim instalacijama ”Bijelo na bijelo” i ”Prašina”.

Kao što jamačno znate, njegova karijera umalo je uništena skandalom iz davne 1986. godine kada su čak dvojica posjetitelja u njegovoj konceptualnoj instalaciji vidjeli istu stvar. Srećom, petnaest minuta nakon otvaranja izložbe London je pogodio potres jačine 7,2 stupnja po Richteru koji je razbacao Beschlingove instalacije duž galerije. To je djelima diglo umjetničku vrijednost za dodatnih 30%, ali istinski ljubitelji umjetnosti nikada nisu zaboravili skandal s početka večeri.

Upravo iz tog razloga s nestrpljenjem se čekala prva Beschlingova samostalna izložba nakon više od 25 godina. U Londonu se okupila svita i elita moderne umjetnosti, ali nesretnog njemačkog umjetnika ni ovaj put nije zaobišla zla sreća. Naime, samo dva sata prije izložbe pregledavao je vlastite slike i shvatio da je u potpunosti zaboravio što bi trebale predstavljati.

Iako mu je kustosica galerije sugerirala kako su to odlične vijesti i da bi ga činjenica da ni sam ne zna što je nacrtao mogla u trenutku vinuti u sam vrh umjetničke scene, Beschling je ipak inzistirao da svojim umjetninama da neku svrhu.

”Kao svaki pravi moderni umjetnik, ja prvo razbacam par crnih točki po platnu i onda odaberem što predstavljaju. Najčešće su to kompleksne ljudske emocije poput ”Straha”, ”Egzistencijalne krize” ili ”Tjeskobe”, da nabrojim samo neka od poznatijih djela. Ne bih se želio hvaliti, ali ovaj put sam imao uistinu ružne slike i uvjeren sam da bi svaki likovni kritičar koji drži do sebe u njima vidio nešto prekrasno. No, dva sata prije izložbe potpuno sam zaboravio što neke od slika predstavljaju. Ako nemaju priču, onda su samo ružne točke na platnu. Skoro sam se usrao od straha, da bar jesam, rekao bih da je to konceptualni dio izložbe” ekskluzivno za Sprdex izjavio je Beschling koji je, kao stručnjak za ružnoću, pohvalio dizajn našeg sajta.

Uzbuđeni posjetitelji kontepliraju nad pitanjem svih pitanja koje im je genijalnom instalacijom postavio
Uzbuđeni posjetitelji kontempliraju nad pitanjem svih pitanja koje im je genijalnom instalacijom postavio Csorgo: ”Ako od konja ne vidimo umjetnost, tko je onda konj?”

No, kada se već činilo da će Beschlingova povratnička izložba završiti i prije nego je počela, u galeriju je ušao njegov dobar prijatelj i poznati konceptualni umjetnik Attila Csorgo. Kada je vidio uspaničenog prijatelja brzo je reagirao i na licu mjesta napravio vlastitu instalaciju, ”Konja na hvataljkama” zbog koje nitko više nije obraćao pozornost na Beschlingove slike.

Treća će za njega, nadamo se, biti sreća.

Razveseli nas klikom:

0 comments