Deset nepravedno zaboravljenih trilera iz devedesetih (prvi dio)

Kao da vam je malo što ste prisiljeni subotu večer provesti kod kuće, vi nemate pojma ni što biste gledali. Pa evo par prijedloga ukoliko već pola sata besciljno lutate prostranstvima foldera sa legalno kupljenim filmovima…

Dobri filmovi u novije vrijeme rijetki su poput lijepe žene u Engleskoj ili poštenog čovjeka na godišnjem skupu HDZ-a. Danas je ipak u Hollywoodu dobitna kombinacija snimiti blockbuster nakrcan specijalnim efektima, sa 0 % priče i glume i bez ikakve napetosti do kraja filma. Što je i dalje bolje od stanja u Hrvatskoj gdje je Dobitna kombinacija samo Rozgina pjesma. Koja je sve samo ne dobitna kombinacija. Ali ovo nije još jedan tekst o Rozgi.

Tamo u devedesetima, dok smo prodavali tvornice, banke i telekome za manje novca od majica u Kistanjima, Amerikanci su imali tu naviku da snimaju dobre filmove. Što im se kasnije dogodilo da su odustali od toga, ne znamo. I dok svake godine bljesne koji kvalitetni  filmski naslov akcijskog ili pustolovnog žanra, dobri trileri su rijetki poput gaćica u filmovima Rona Jeremya.

Dakle, ako su vam svi prijatelji slagali da večeras neće vani, evo liste koja nas vraća u zlatno doba trilera, doba kada Sandra Bullock još uvijek nije bila iritantna, a kada su filmovi s Nicholas Cageom imali veći buđet od reklama za deterdžent . Pa evo liste deset trilera koje je svijet nepravedno zaboravio.

 „Primal Fear“ (1996.)

Iako ima naslov koji odlično opisuje lice Nine Morić, ovaj film bez puno razmišljanja smatram jednim od najboljih filmova devedesetih. Zašto je ovaj film skoro pa potpuno zaboravljen, nemam pojma, ali ako netko sa HRT-ovog odjela za kupnju novih naslova čita ovaj članak, preporučam im da za ovaj naslov iskeširaju naš novac, bez obzira što se drže politike „ništa novije od 1990. godine“.  Iako u filmu glumi najljigavija pojava u Hollywoodu, Richard Gere („Pretty Woman“, „An Officer And A Gentleman“) , film će ipak najviše ostati poznat po filmskom debiju Edwarda Nortona („Fight Club“, „American History X“, „The Italian Job“) za kojeg je odmah bio nominiran za Oskara.

Gere glumi američki verziju Čede Prodanovića, tj. odvjetnika koji brani samo krive i bogate, koji je dobio zadatak braniti mladog ministranta (Norton) optuženog za ubojstvo biskupa. Iako slučaj izgleda vrlo jednostavan i očit sve ipak nije kako se na prvi pogled čini.

IMDB: 7.6

„The Game“ (1997.)

Kako je ovaj odličan triler zaboravljen nitko ne zna objasniti. Film Davida Finchera, koji je svoja najbolja redateljska djela ostvario u 90ima („The Game“, „Se7en“ i „Fight Club“), u kojem glavne uloge tumače vječno odvratni Michael Douglas („Wall Street“, „Basic Instinct“) i Sean Penn („Casualties Of War“, „Mystic River“, „Carlito’s Way“), te lutka klauna koja previše podjeća na Stephen Kingovog klauna iz mini serije „It“.

Što kupiti za rođendan osobi koja ima sve? Hrvatski telekom? Brodogradilište? Vladu? Izgleda da pravi odgovor na to ima zaboravljeni brat bezobrano bogatog Nicolasa Van Ortona (Douglas), Conrad (Penn). Za razliku od, primjerice, Hrvatske gdje igra bahatih bogataša na rub života dovodi mase izmučenih smrtnika, ovo je film gdje će Igra, koju mu je za rođendan poklonio brat, bogatog Nicolas Van Ortona dovesti u životnu opasnost.  A vi u ovoj adrenalinskoj bombi ravnoj skakanju iz aviona ili otvaranju obrta u Hrvatskoj, nećete imati pojma što je to snašlo ovog bogatog čovjeka do samog kraja filma..

PS. Rođendan glavnog lika je 12.10. Pa sretan mu rođendan. Mogu vam reći da sam ovu podudarnost namjerno namjestio, al’ onda bih vas slagao.

IMDB ocjena: 7,7

„The Devil’s Own“ (1997.)

Posljednji film pokojnog redatelja Alana J. Pakule, koji se proslavio filmovima poput „The Pelican Brief“, „All The President’s Men“ i „Presumed Innocent“, sa bezobrazno zgodnim Brad Pittom i bezobrazno lošim Harrisonom Fordom u glavnim ulogama. Brad je u 90ima snimio mnogo filmova, nekoliko odličnih („Sleepers“, „Se7en“, „Twelve Monkeys“, „Fight Club“), ali i nekoliko kikseva. Iako ovaj naslov ne spada u njegova najbolja djela ipak je bolji od „Legends Of The Fall“ ili „Meet Joe Black“.

Mladi član IRA-e Frankie McGuire (Pitt) poslan je u Sjedinjene Države da kupi oružje za IRA-u. U New Yorku ga primi obitelj njujorškog policajca irskih korijena Toma O’Meare (Ford) koji nema pojma o stvarnom identitetu i namjerama mladog Irca. Neočekivano prijateljstvo i Tomove sumnje natjeraju Frankieja da bira između obećanja mirnog života i života punog smrti i ubojstava.

IMDB: 5.9

Ronin (1998.)

Definitivno najbolji film u prvom dijelu ove liste. Spektakularan akcijski triler, sa Robertom De Nirom (nije valjda da trebam pisati gdje je sve glumio), Jeanom Renoom („Leon“, „The Da Vinci Code“, „Godzilla“) i Stellanom Skarsgardom („Thor“, „The Avengers“, „Good Will Hunting“), te pravom poslasticom u vidu Seana Beana koji NE pogine.

Tajanstvena Deirdre angažira skupinu stranih bivših obavještajaca, a danas plaćenika, da od ruske mafije otme kutiju tajanstvenog sadržaja. Izdaja vreba Sama (De Niro) i Vincenta (Reno) iza svakog ugla, te uhvaćeni između dvije vatre moraju učiniti sve u njihovoj moći da bi izvukli živu glavu.

IMDB: 7.2

Identity (2003.)

Dobro, nije iz devedesetih. Čisto da znate da sam svjestan toga.

Unatoč povremenim kiksevima („Kate And Leopold“, „Girl, Interrupted“) James Mangold je dokazao da zna snimiti odličan film („Walk The Line“,  „Cop Land“, pa čak i „Wolverine“). U grupu dobrih filmova sigurno spada i „Identity“. Nepravedno podcijenjeni triler u kojem glavne uloge tumače John Cusack („Con Air“, „Serendipity“, „Runaway Jury“), odavno zaboravljeni Ray Liotta („Cop Land“, „Goodfellas“), te meni dragi John C. McGinley (doktor Cox iz serije „Scrubs“). Odlična atmosfera i kvalitetna gluma glavne su odlike ovog trilera.

Zbog strašnog nevremena deset totalnih stranaca se nađe u malom, usamljenom motelu usred Nevade. Zarobljeni na istom mjestu, stranci se polako upoznavaju sve dok ne primjete da ih neko ubija jednog po jednog.

IMDB: 7.2

Razveseli nas klikom:

0 comments