Student iz Kine oduševljen što u hrvatskim menzama poslužuju žohare

„Pa nije mi jasno zašto se studenti bune. Eto, kod nas u Kini žohari su skupa delicija, a ovdje ih u menzi pojedem za samo dvije mjesečne plaće mojih roditelja“ pita se začuđeni student.

Pošto je u zadnje vrijeme popularno naći nekog stranca koji, ovom ili onom nesrećom, živi u Hrvatskoj, pa iznijeti njegovo viđenje života u tuđoj zemlji, Sprdex se odlučio priključiti trendovima. Naš junak je Jang Xiao Zen, dvadesettrogodišnji student povijesti iz Pekinga koji je oduševljen Hrvatskom i Hrvatima. U Hrvatsku je došao pomoću stipendije kineskog Vlade, bivšeg SDP-ovca koji se zaželio kakve-takve demokracije u stranci pa se priključio Komunističkoj Partiji Kine. Kad je tamošnjim partijskim vođama pričao o načinu na koji Zoran Milanović vodi stranku u Hrvatskoj, istog trena su odlučili odobriti stipendiju za mlade partijske kadrove koji u sklopu kolegija ”Kako se riješiti nepoželjnih” borave u Hrvatskoj i proučavaju sudbine Mirele Holy, Veljka Ostojića, Zlatka Komadine, Aleksandre Kolarić i Davora Bernardića.

Osim žoharima, kineski student oduševljen je i drugim insektima koje je nalazio u hrani: "Posebno su me oduševili crvi u riži. To je takozvani Xaomaochin, tradicionalno jelo iz  zapadne Kine. Nisam imao pojma da se za njega zna u Hrvatskoj,"
Osim žoharima, kineski student oduševljen je i drugim insektima koje je nalazio u hrani: “Posebno su me oduševili crvi u riži. To je takozvani Xaomaochin, tradicionalno jelo iz zapadne Kine. Nisam imao pojma da se za njega zna u Hrvatskoj,”

„Iskreno, moja prva želja bila je Sjeverna Koreja, ali su studenti razgrabili tamošnje stipendije, pa mi je ostala samo Hrvatska. U početku su mi se svi rugali da nikad od mene pravog Partijskog službenika, a sad svi zovu, pitaju, koga je danas smijenio, je li kupio još neke medije, je li opet išao po cigare Vladinim avionom…“ priznaje nam student koji je do dolaska u Hrvatsku mislio da je riječ o demokratskoj zemlji.

Na stranu politika, Jang Xiao je ipak oduševljen Hrvatskom i Hrvatima; „U dućanima je sve prepuno kineskih proizvoda pa se tu najviše osjećam kao kod kuće. Žene su također lijepe, čuo sam da se Europljani „pale“ na žutu rasu, ali, na moju žalost, shvatio sam da se to odnosi samo na naše žene.“

Jang Xiao kaže da se dosta studenata kod njega raspituje o Kini: „Najviše me muškaraca pita zbog čega su naši porno filmovi zamagljeni, dosadilo mi je objašnjavati da su je riječ o Japancima “ prepričava nam jedno od češćih pitanja ovaj student i dodaje „Kod nas ako snimite pornić završite mrtvi, ne na internetu. Nešto slično kao kad vi Hrvatskoj odlučite otvoriti obrt“.

Ipak, od svega Jang Xiao je najviše oduševljen menzama i nikako mu nije jasno zbog čega studenti prosvjeduju. „Kod nas u Kini žohari su veliki specijalitet i jedu se samo na značajne događaje. Ovdje mi ih serviraju i bez da ih zatražim“ hvali zagrebačke menze ovaj kineski student koji najviše voli vidjeti žohara u tjestenini, ali posebno ga je oduševilo kad ga je nekidan šašavi kuhar vješto skrio ispod komada piletine.

Razveseli nas klikom:

0 comments