Miljenko Jergović pri paljenju cigarete plamenom zahvatio bradu; u zraku 4 kanadera, gori 400 hektara šume

Situaciju dodatno otežava činjenica da se bosanskohercegovački i hrvatski vatrogasci ne mogu dogovoriti čiji je pisac zapravo Jergović na čijoj je bradi buknuo požar pa ga i jedni i drugi odbijaju gasiti.

ZAGREB – Iznadprosječno topla zima, južina i visoke temperature učinile su svoje. Visoko raslinje diljem zemlje izrazito je suho i iz centra 112 već su nekoliko puta upozoravali na pojačan oprez pri korištenju otvorenog plamena u šumovitim područjima.

Slika Miljenka Jergovića iz godišnjaka maturanata
Slika osamnaestogodišnjeg Miljenka Jergovića iz godišnjaka maturanata.

No, čini se da ovo upozorenje nije stiglo do poznatog bosanskohercegovačko-hrvatskog pisca i novinara Miljenka Jergovića koji je rano jutros pri pokušaju paljenja prve jutarnje cigarete otvorenom plamenu izložio oko 90 hektara srednjeg i visokog raslinja smještenog ispod brade.

”Centar 112 poziv u pomoć zaprimio je u 7 sati i 24 minute. Vatrogasna postrojba na mjesto požara pristigla je za 12 minuta. Prema inicijalnoj procjeni opožareno je bilo oko 80 hektara visokog i srednje visokog raslinja. Budući da se radilo o požarištu na licu novinara bojali smo se raznih lijevih i desnih vjetrova koji često znaju oblikovati takva područja, no srećom na ovoj lokaciji bilo je izuzetno mirno. Posao nam je otežavala činjenica što šuma u Donjem podbratku i pogotovo navrh visoravni Tjeme posljednjih godina nije održavana te se tu nakupilo svakakvog smeća. Oko 9 sati požar je lokaliziran, ali iz smjera Usne šupljine krenuo je novi nalet vatre potpomognut slabim lijevim povjetarcem  te se požar proširio i na područje sjevernih i južnih Brkova te oba Obraza koji su, Bogu hvala, otkad je lokacija pod vlasništvom Jutarnjeg lista toliko zadebljali da nije bilo opasnosti da vatra načini ikakvu realnu štetu” izjavio je za Sprdex Ivica Kalanj iz profesionalne vatrogasne postrojbe ”HOH”.

Oko 12 sati u zraku su se našla i sva četiri hrvatska kanadera te je uz izrazite napore više od 2.000 vatrogasaca požar lokaliziran. Prema prvim informacijama opožareno je nešto manje od 400 hektara izrazito guste šume. Na svježe ogoljenom teritoriju u koji preko 50 godina nije kročila ljudska noga ni Sunčeva svjetlost pronađene su veće količine hrane, obraz Antuna Vrdoljaka i skrovište generala Gotovine.

[alert-note] Jergović nije prvi kojemu se oko glave motaju avioni

Miljenko Jergović ipak nije prva osoba iz javnog života kojemu su u neposrednoj blizini glave letjeli avioni. Iskustvo s avionima, doduše vojnima, a ne kanaderima, imao je i Ivan Jarnjak kojega je za vrijeme bombardiranja Srbije 1999. godine jedan vojni MiG 21 zamijenio za nosač aviona sletivši na njegovu ćelavu glavu dok se ovaj kupao u moru.

[/alert-note]

Razveseli nas klikom:

0 comments