Njemački turist razočaran nedostatkom čuvenih dalmatinskih radova na cesti u predsezoni

Nijemac je u Primošten došao cijelih sedam sati prije predviđenog. Naime, od Berlina do Šibenika putovao je pet sati, a od Šibenika do Primoštena, umjesto planiranih osam sati, vozio se samo sat vremena.

Jorg Heller, pedesetčetverogodišnji građevinar iz Berlina, u Hrvatsku je došao jer se morao uvjeriti u istinitost priča o dalmatinskim cestama gdje se tri kilometra zna putovati i po dva tri sata.

Sve je glasnija inicijativa da prometni znak za radove na cesti zamijeni tri leoparda kao službeni grb Dalmacije
Sve je glasnija inicijativa da prometni znak za radove na cesti zamijeni tri leoparda kao službeni grb Dalmacije

– Pričao mi kolega s posla da je u koloni stajao više od dva sata zbog radova usred sezone. Rekao sam da moram to doživjeti za života – počinje svoju priču Herr Jorg koji je kao dionicu na kojoj će satima stajati pred improviziranim semaforima u moru prašine izabrao Jadransku magistralu između Šibenika i Primoštena. Ipak, na vlastito zaprepaštenje, cijeli je put prošao, osim par traktora na cesti, bez ikakvih zastoja.

– Ma kakvi semafori. Ma nisam vidio niti jednu legendarnu dalmatinsku opasnost od odrona – razočaran je ovaj Nijemac koji je sate provedene u koloni na Jadranskoj magistrali planirao provesti razmišljajući o životu i bitku.

Iz Hrvatskih cesta žale zbog ovog Nijemca, ali tvrde da nisu učinili nikakav propust.

– Radovi na dionici između Primoštena i Šibenika završeni su jučer, a novi trebaju početi sutra. Nedostatak radova kojima bi ovaj dragi turist osjetio tradicionalne cestovne gužve nisu naša greška nego nedostatak sreće – govori nam Boris Marić iz HC-a, generalni prvi rođak direktora. Ipak, on žali za ovim neugodnim iskustvom te poziva ovog Nijemca, ali i sve koji žele okusiti hrvatsku cestogradnju na svojoj koži, da se sutra provozaju istom dionicom, a Hrvatske ceste će se pobrinuti da crveno svjetlo traje dvije minute više nego inače, dakle cijelih deset minuta.

U Hrvatskim cestama, nadalje, rekli su nam da je u tijeku preko 60 sanacija ceste između Zadra i Dubrovnika, a da do početka sezone planiraju početi radove na još pedesetak važnih turističkih ruta.

Najbolje stanje je, kažu, između Solina i Kaštela gdje se cesta u 20 kilometara popravlja na čak četiri mjesta.

– Na dva mjesta cestu popravljamo zbog odrona, jedno je rutinsko godišnje postavljanje kabela kojeg smo lani zaboravili stavit, dok se na jednom dijelu koji sadržava sto metara ceste obnova vrši samo zbog činjenice jer prvi rođak jednog od direktora sljedeći mjesec ima vjenčanje, a građevinskoj firmi mu i ne ide baš najbolje u zadnje vrijeme – zaključuje naš izvor.

Razveseli nas klikom:

0 comments