Čuvenu susjedsku tučnjavu zbog parkirnog mjesta u sezoni UNESCO stavio na popis nematerijalne baštine

Također, bušenje guma turistima koji su naivno mislili da mogu parkirati na parkirno mjesto samo zato što je slobodno proglašeno je nekulturnim dobrom.

DALMACIJA – Veliko priznanje primili su danas brojni hrvatski mali iznajmljivači apartmana. Naime, UNESCO-ova posebna komisija u New Yorku čuvenu susjedsku tučnjavu zbog parkirnog mjesta, prisutnu poglavito u manjim dalmatinskim mjestima,  uvrstila je u UNESCO-ov popis nematerijalne (ne)kulturne baštine.

Tučnjava susjeda i malih iznajmljivača karakteristična je pojava u priobalju za vrijeme sezone, a koja se posebno razvila zadnjih desetak godina nakon što je izgrađeno mnoštvo novih apartmana. Zbog zanemarivanja činjece da turisti uglavnom na more dolaze autom, došlo je do nedostatka parkirnih mjesta što redovito, na veselje brojnih hrvatskih gostiju, izaziva tučnjavu između domaćina.

“Što da vam kažem. Oduševljen sam. Otkad sam izgradio apartmane potukao sam se sa više od trideset susjeda. Koliko sam guma probušio ni ne pamtim, ali mogu reći da su se neki vulkanizeri dobro obogatili na mom trudu”,  u jednom dahu priča nam jedan iznajmljivač iz Brela koji ima šest apartmana i jedno parkirno mjesto. “Ma imao sam ja dva parkirna mjesta, ali sam onda stan preuredio u još jedan apartman i s obitelji preselio u garažu”, dodaje nam o tome kako su počeli problemi.

Vijest su izvrsno primile brojne agencije koje su već u svoju ponudu uvrstile izlete u mala mjesta na omiškoj i makarskoj rivijeri gdje će turisti iz prve ruke vidjeti kako je to kad susjed krene na susjeda zbog svojatanja parkirnog mjesta na državnoj zemlji.

“Već imamo dosta upita turista koji žele sudjelovati u popularnoj gužvi pred Omišom gdje se dionica od pet kilometara vozi nevjerojatnih pet sati. Organizirano gledanje susjeda koji se mlate i vrijeđaju svakako će pomoći turističkoj promidžbi ovog kraja”, govori nam vlasnik jedne agencije iz Splita.

U Hrvatskoj turističkoj zajednici zadovoljni su razvojem događaje, ali kažu da tu ne misle stati.

“Drago nam je što je UNESCO prepoznao naše vrijednosti, a u sljedećim godinama nadamo se zaštiti i raznih drugih kulturnih dobara kao što su mjerenje susjedovog štekata, nasilna privatizacija plaže i brojne druge tradicionalne stvari hrvatskog turizma”, govori nam jedan predstavnik hrvatske delegacije u New Yorku koji se, da pokaže svu raskoš talenta, posvađao sa susjednim sobama u hotelu zbog prava na korištenje lifta.

Razveseli nas klikom:

0 comments