PROKRVARILA GAZA U brutalnom napadu palestinski civili kamenjem nasrnuli na izraelske tenkove

Na jednom od 300 tenkova razbijena su oba prednja svijetla, javlja Reuters.

Palestinski divljak iživljava se nad izraelskim tenkom

BLISKI ISTOK – Nakon višemjesečnog primirja opet su se aktualizirali sukobi u pojasu Gaze. Kako prenosi agencija Reuters skupine palestinskih militanata u noćnim su satima kamenjem nasrnuli na postrojenja izraelske vojske na sjeveroistoku Gaze. Iako nema poginulih, potvrđeno je da se broj ranjenih izraelskih vojnika penje na desetke.

“Sjedio sam na kupoli tenka kad je odjednom iz svih smjerova počelo prema nama letjeti kamenje različitih oblika i veličina. Sklonio sam se u tenk i čekao da prestane. Bilo je strašno. Bojao sam se za svoj život” – izjavio je jedan od čudom preživjelih izraelskih vojnika.

Slično govori i pilot izraelskog vojnog helikoptera koji je u to vrijeme letio iznad grada.: “Odjednom je sa zgrade prema meni počelo letjeti kamenje. Nakon početnog šoka, pribrao sam se i dignuo helikopter van dosega bacača kamenja. Kopilot je uzeo mitraljez i zapucao nakon čega je kamenovanje prestalo. Sav se tresem. Preživio sam samo Božjom voljom.”

U obavještajnim krugovima već se neko vrijeme šuška o tome kako je preko satelitskih snimki viđeno postrojenje za izradu katapulta u sjevernom Egiptu. Iako to još nije provjereno, čini se da su Egipćani pravili te katapulte upravo Palestincima koji bi s ovom teškom artiljerijom mogli ugrožavati izraelske položaje u rasponu od preko 300 metara.
“Postojanje za izradu katapulta nije potvrđeno! Ne valja donositi uranjene zaključke. Sjetite se samo priča o iračkom oružju za masovno uništenje” – oprezan je na svom blogu jedan francuski analitičar zbivanja na Bliskom Istoku

Izraelski vojni vrh već se godinama susreće s nerješivim problemom nasilnih Palestinaca. Dugo su vremena na palestinske provokacije kamenjima i praćkama odgovarali artiljerijskom vatrom, kao i iznenadnim bombardiranjima iz zraka. Naposljetku su zaključili da je to kontraproduktivno jer razaranje civilnih ciljeva u Gazi nije zaustavilo Palestince. Dapače, tim razaranjima stvaraju samo još više kamenja koje palestinski militanti koriste protiv njih.

“Mi više ne znamo odakle njima toliko kamenja. To traje već desetljećima. Moralo im ga je do sada nestati. Vjerujem da iza svega stoji Turska koja pod krinkom humanitarne pomoći već godinama Palestincima dostavlja kamenje. Također, prema nekim informacijama izvjesna braća Žužul iz Hrvatske tokom gradnje autoceste ukrala su čitavo brdo i tzv. balkanskom rutom ga transportirala u Gazu. Očito je kako se radi o novoj bjelosvjetskoj antisemitskoj zavjeri. Ono što Hitler nije uspio plinom, polazi za rukom Palestincima s kamenjem” – izjavio je visokopozicionirani vojni službenik koji je želio ostati anoniman.

Razveseli nas klikom:

0 comments