Hrvat već 27 godina svaki dan ide pješke na posao; u humanitarnoj akciji prikupljena sredstva da mu se kupi lažno bolovanje

Posljednjih dana priča o Jamesu Robertsonu, čovjeku koji se u trideset godina nije sjetio kupiti bicikl, očarala je mnoge. Robert je iz Detroita, a osim fascinantne činjenice što je u tom propalom gradu uspio zadržati posao, on je postao poznat i po  tome što svaki dan, posljednjih 27 godina, ide pješeke na posao koji mu je udaljen 33 kilometra.

Nakon ove tople ljudske priče o joggingu i škrtosti da se sto dolara potroši na bicikl, putem interneta se u jedan dan skupilo gotovo 2 milijuna kuna donacija kojima će ovaj 56-godišnjak moći sebi priuštiti ne samo automobil, već i odlazak u kino ili sladoled u Dubrovniku.

Kao rezultat ove priče, diljem svijeta javljaju se ljudi sa jednako toplim vlastitim iskustvima, a posebno je zanimljiva priča iz Hrvatske. Pedesetpetogodišnji stanovnik Ciglenice Zagorske, Luka Vuksović već trideset godina pješke svaki dan prelazi dvadesetak kilometara kako bi došao do svog radnog mjesta u Zaboku gdje radi kao portir u mjesnom Vodovodu.

„Kada sam počeo raditi, pred trideset godina, svaki dan sam skupljao hrabrosti da se poskliznem na ulazu u firmu i dobijem odštetu. Ali nikada nisam smogao snage. I tako, dan po dan, nanizale se godine, a ja svaki dan torbu na rame i preko brda“, teško je ostati ravnodušan na Lukinu priču koji svaki dan grabi preko brda i dolina bez obzira što radi u državnoj firmi.

„Molio sam Boga godinama da se razbolim pa da odem na višegodišnje bolovanje, ali ništa, zdrav sam kao dren“, jada se Luka.

Ova priča dirnula je 19-godišnjeg studenta Marija Mikulića iz Zagreba koji je preko interneta pokrenuo online sakupljanje dobrotvornih priloga za nesretnog Luku. Iako je u prvi mah mislio kako bi bilo dobro Luki skupiti za automobil, brzo je od toga odustao.

„To ništa ne rješava jer će Luka i dalje svaki dan ići na posao, a tko je to vidio u državnoj firmi. Ne želim da mu se kolege rugaju. Zato sam odlučio da bi bolje bilo, umjesto za automobil, gospodinu Luki skupiti za platiti liječnika koji će mu pripisati višegodišnje bolovanje pa da bude prava Hrvatska priča“, ponosan je ovaj student koji dodaje da se donacije mogu, osim u novcu, dati i u pršutu, bajaderama ili whiskeyu.

Razveseli nas klikom:

0 comments