Zbog loše demografske slike do 2020. godine broj općina će biti veći od broja stanovnika

Nedavni podaci o katastrofalnoj demografskoj slici Hrvatske mogli bi u bliskoj budućnosti stvoriti brojne probleme. Tako bi, prema nekim pesimističnijim scenarijima, već 2020. godine broj stanovnika mogao postati manji od broja općina.

„Situacija je alarmantna. Danas nam nedostaje doktora i inžinjera, a kroz par godina zanimanje općinskog načelnika moglo bi postati deficitarno. Bojim se da ćemo načelnike općina kroz par godina morati uvoziti iz zemalja trećeg svijeta“, pesimističan je Luka Gabrić iz Državnog zavoda za statistiku.

Dakle, kroz par godina u Hrvatskoj će se tražiti brojna zanimanja kao što su načelnik, donačelnik, drugi donačelnik, treći donačelink, drugi treći donačelnik, tajnik načelnika, tajnik drugog donačelnika, tajnik tajništva, koordinator službi, općinski pisar, te još tridesetak političkih funkcionera bez kojih općine od dvjestotinjak stanovnika ne bi mogle funkcionirati.

„Već danas imamo situacije da u nekim općinama, primjerice u općini Gornji Uhljebi, dolazi do krize vlasti jer se je broj stanovnika manji od broja članova Gradskog vijeća pa se ovo ne može sastati“, govori nam naš izvor koji se boji da će stvari biti puno puno gore.

Veliki problem stvara i odlazak ljudi iz manjih mjesta, a o katastrofalnoj situaciji dobro govori primjer iz općine Veliko Uhljebljenje u Zagorju gdje načelnik za mjesto ravnatelja Visokog učilišta za poljoprivredu jednostavno nije mogao postaviti nijednog rođaka jer su svi odselili, pa je bio prisiljen primiti najboljeg kandidata!

Iako je bilo govora o smanjenju broja općina, dvije najveće stranke, HDZ i SDP, to su odbili s gnušanjem jer onda ne bi imali gdje zapošljavati svoje članove koji imaju završenu samo osnovnu školu. Dakle, većinu članstva.

 

Razveseli nas klikom:

0 comments