Ispovijest bivšeg pretplatnika T-coma: “Bio sam mlad, nudili su mi brzi internet. Isprobaj, ako ti se ne svidi uvijek možeš prestati, govorili su..”

Sprdex vam donosi ekskluzivnu spovijest čovjeka koji se još kao šesnaestogodišnjak navukao na bonove, a u svojoj 18. godini dotakao je dno koprcajući se u paklu pretplate.


Nakon što je poznata kolumnistica Zrinka Pavlić iznijela problem koji joj se dogodio s T-comom, pitanje ovisnosti o t-comovoj pretplati ponovno je postalo aktualno u društvu. “Neka recentna istraživanja pokazuju da je gotovo dvostruko lakše skinuti se s heroina nego sa njihove pretplate”, govori nam dr. Slavko Sakoman koji nam priznaje da mu posljednjih godina dolazi sve veći broj mladih ljudi koji u trenutku ludila ne pročitaju sitna slova ispod ugovora te se potpisom obvezu na ugovor kraj kojeg ugovor sa Sotonom izgleda kao humanitarna pomoć.

“Prvo sam krenuo s bonovima. Ali, znate kako to krene, tarifa je bila skupa, a meni je trebao novi mobitel”, počinje svoju tužnu ispovijest jedan Zadranin koji je u pakao t-com pretplate pao sa samo osamnaest godina. “Kada mi je agentica rekla da za samo 145 kuna mjesečno mogu dobiti tada popularni iPhone 3 zasjale su mi oči”, priča Marko T. svoju priču te dodaje kako je tek naknadno saznao da će uređaj po cijeni od 145 kuna mjesečno otplaćivati sljedećih 125 godina, ali tada je već, pokazat će se, bilo prekasno za njega.

“Ma hajde, slobodno probaj. Pa svi danas koriste brzi internet, evo ti i Max TV2go tri mjeseca gratis. Imaš i sportski paket. Probaj samo jednom, svi to danas imaju, ako ti se ne svidi samo prestaneš” govorili su mi, a ja sam bio naivan i potpisao”, nelagodno je Marku koji je nakon potpisa svog prvog pretplatničkog ugovora padao sve dublje i dublje.

“Ugovor je potpisan na dvije godine, samo 450 kuna mjesečno. Plus uspostava poziva. Kada su mi prvi puta zaračunali radijsku frekvenciju mislio sam da je greška. Onda su mi rekli da to piše sitnim slovima u Ugovoru”. Sljedećih mjeseci, priča Marko, bilo je još gore. Troškovi su se gomilali, MaxTV2go je zakasnio vratiti za cijela tri sata pa mu je automatski potpisan ugovor na šest stotina godina.

“Nisam imao novca za sve to poplaćati. Prvo sam prodavao kućanske aparate, onda sam počeo krasti, a na kraju sam, da bih došao do novca, napravio i najgoru stvar u životu – ušao u HDZ koji je, da Markova nesreća bude veća, upravo tada izgubio izbore. Nakon što je prestao podmirivati jednu od dvjesto mjesečnih obveza počela su dolaziti i prva pisma od odvjetničke kuće Hanžeković s kojom je razmijenio više poruka nego s djevojkom, kojoj, na kraju krajeva, zbog isključenog mobitela nije ni imao s čega pisati.

Ipak, nakon šest godina mučne borbe Marko je uspio raskinuti pretplatnički ugovor. Živi na bonove u svakom pogledu, ali sretan je što je sve to iza njega. Iako ga je djevojka ostavila, Marko ne očajava. Mlade ljude savjetuje kako da ne ulaze mladi u pretplatničke ugovore. “ Još ponekad čujem operatera koji mi govori “Ali za samo trideset kuna mjesečno dobijete dvostruko brži internet”. Probudim se u znoju, znam da ljudima oko mene nije lako, ali borim se. Stigma je jaka, znate, bivši pretplatnici teško se zapošljavaju. Svi misle, uzeo je jednom, uzet će opet i upropastiti mi posao”, za kraj će bivši pretplatnik.

Razveseli nas klikom:

0 comments