Za vrijeme popodnevne kave u Dalmaciji nitko nije komentirao: “Ma ‘ko ovo more platit”

Dalmacija nije doživjela veći skandal još otkad je, u sezoni maškara, Mucalo zaboravio spomenuti kako je Split ”najluđi grad na svitu”.

Zgroženi ispadima mladića, preostali gosti su s gađenjem napustili mjesto popodnevne uživancije

ZADAR – Prvi sunčani dani nakon duge zime mnoge su Hrvate natjerali da rade ono što najbolje znaju – piju kave na suncu. Iznimka nisu bila ni četvorica prijatelja, Marin, Ivan, Jakov i Nediljko, koji su fakultetske obaveze, umjesto igranjem PES-a, odlučili ignorirati višesatnom kavom. “Prvo smo, naravno, otišli napraviti nove profilne slike na Pozdrav suncu. Marin je, umjesto morske orgulje rekao morske orgije, haha. Toliko smo se smijali da mi je zveckao sitniš u džepu s kojim moram preživiti do kraja mjeseca”, subotnje popodne prepričava Nediljko

“Sili smo na kavu. Nemamo para pa smo tu jednu kavu iscidili ko Zoran Pusić državni proračun. Ali cilo vrime mi je bilo nešto čudno” – govori nam namrgođeni Jakov kojemu je, vidi se, mučno govoriti o propustu na popodnevnoj kavi.

Kako se ispostavilo, nitko od prisutnih popodnevno zgubidanjenje u nijednom trenutku nije popratio klasičnom uzrečicom “Ma ko ovo more platit”.

Spomenuta uzrečica je neizostavan dio svake kave ili okupljanja uz more u periodu između 15.3. i 15. 10., a pogotovo na mjestima koja se, osim morem i suncem, malo čim drugim mogu podičiti. Puni oblik ove izjave zapravo glasi: ”Nemamo posla, perspektive, grozno živimo, u gradu sve propada, ništa se ne događa, postoji milijun boljih mjesta za život, ali imamo sunce i more, ma ‘ko ovo more platit”. Višestoljetnom upotrebom, u narodu se zadržala samo posljednja rečenica.

Iako se mladići zaklinju da će na sljedećih 1.790 kava, koliko u prosjeku odrade prije ljeta, aktivno raditi na ispravljanju ovog propusta, gorak okus neuspjeha je ipak teško isprati. Posebno ogorčen bio je Marin, čiji je status “Petak, sunce, kava… neprocjenjivo” u četiri sata dobio 21 lajk, a lajkala ga je i Katica iz Ogulina, u čemu Marin vidi jednog od krivaca što se uzbudio, pa zaboravio izgovoriti spornu rečenicu.

“Do sada nikad nije zabilježeno da je netko zaboravio ovo napomenuti. Dapače, kad god sudionici kavarenja nemaju o čemu pričati, uvijek netko uzdahne i ovo kaže. Ponekad se tokom cijele kave ni ne kaže ništa drugo” – kaže nam Lucija Sniježić koja je na Kavanskom fakultetu doktorirala sa temom “Kavarenje i kafansko ogovaranje na istočnoj obali Jadrana u nezimskim mjesecima”.

Razveseli nas klikom:

0 comments