Srbija zbog blokade pregovora s EU najavila brutalne kontramjere: Povlačimo sve cajke iz Hrvatske

Nakon nešto manje od 3 godine otkad je potpisala ugovor o članstvu Hrvatska je konačno zabilježila i prvu konkretnu korist od pristupanja Europskoj uniji.

– Svečano objavljujem da je Hrvatska nakon dvije godine, devet mjeseci i 18 dana konačno ostvarila prvi i najvažniji cilj pristupanja zajednici europskih naroda. Danas, nešto prije 12 sati, blokirali smo srpske pregovore – izjavio je prošlog petka hrvatski ministar vanjskih poslova koji je nakon kraće proslave najavio nastavak redovitih aktivnosti Hrvata u Uniji – maštanje o novcu iz fondova i iseljavanje.

Značaj pomak u odnosima sa Srbijom ovog ljeta planirao je predstaviti i zamjenik ministra turizma koji je za razbijanje srpskih automobila ovog ljeta umjesto opasnih metalnih šipki planirao koristiti drvene palice
Značaj pomak u odnosima sa Srbijom planirao je predstaviti i zamjenik ministra turizma koji je za razbijanje srpskih automobila ovog ljeta umjesto opasnih metalnih šipki planirao koristiti drvene palice

Odluka hrvatskih vlasti, naravno, izazvala je zgražanje u Srbiji te je, smatraju stručnjaci, ovim potezom ugrožen 20-godišnji proces poboljšanja odnosa koji je rezultirao brojnim bitnim promjenama poput one kad smo 2013. umjesto “srpski” počeli govoriti “srbijanski”.

– Ovo nismo hteli da učinimo, ali na sramotnu odluku hrvatske vlasti naprosto moramo da reagiramo. Od ovog trenutka pa do deblokade pregovora prekidamo sav naš izvoz u Hrvatsku – priopćio je danas glasnogovornik srbijanske Vlade koji je dodao da ga ne zanima kako će škrti Hrvati preživjeti bez Eurokrema.

– Nije naš problem što će hrvatski penzioneri sada da nose k’o poklon kad idu u posetu rodbini koju ne vole. Nema više Plazma keksa i Eurokrema, dignite kredit, kupite Linoladu – poručio je glasnogovornik.

No, kako saznajemo, srbijanske vlasti ne namjeravaju stati samo na ovome. Od izvora bliskog četničkom pokretu, Tomislava Nikolića, doznajemo kako se u slučaju duže blokade pregovora priprema potpuni embargo svih srpskih proizvoda u Hrvatskoj.

– Više nemamo izbora. Ako Hrvati ne odustanu, udarit ćemo gde najviše boli. Od prvog travnja povlačimo sve cajke s teritorija Hrvatske. Nama nema Europske unije, vama nema Dare Bubamare. Pa ćemo da vidimo ko će duže da izdrži i s kojom će glazbom HDZ-ovci do Dalmatinskoj zagori slaviti izborne pobjede – poručio je za Sprdex Nikolić.

Brojni stručnjaci u zemlji i inozemstvu složni su kako će ovakva odluka službenog Beograda sasvim sigurno nanijeti ozbiljnu štetu hrvatskoj ekonomiji te se procjenjuje da će do kraja ljeta propasti oko 80% ugostiteljskih objekata u Zagrebu, a posljedice za proizvođače zlatnih lančića, staklenih čaša i lažnog domoljublja, smatraju stručnjaci, bit će nesagledive.

Autorice: Povljana girls

Razveseli nas klikom:

0 comments

Piše: