Kako bi hollywoodski blockbusteri izgledali u hrvatskoj verziji: Povratnik, Marsovac i Igre gladi

Brojni filmaši upoznaju Hrvatsku. Nakon Igre prijestolja, Star Warsa  i Četveroreda u Hrvatskoj će se zbog uštede na kostimima i statistima snimati i Planet majmuna. No osim ljepote i primitivnog oblika života, ono što u Hrvatskoj zaista inspirira su priče koje piše sama država svojim postojanjem. Priče koje tek čekaju da budu otkrivene i ekranizirane. Evo nekoliko naših prijedloga.

The Martian – Hrvat

marsovac1

Skupina stranih investitora dolazi u Hrvatsku ispitati jesu li klima i atmosfera pogodni za bilo kakav oblik ulaganja. Dok vrše prva ispitivanja, isčitavaju stranice zakona i traže način gdje najbolje uložiti svoje milijune, odjednom se pred njima pojavi horda od tisuću birokrata, stotine inspektora, općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i svećenika, svi sa jednim ciljem – da investitorima uzmu novac za izradu dokumentacije, dobivanje dozvola ili za najobičniji mito.

Investitori bježe glavom bez obzira, ali zaborave na jednog jadnika koji je ostao čekati u redu na FINA-i dok je službenica bila na pauzi.

Nesretnika se sjete tek u sigurnosti, daleko od Hrvatske. Danima pokušavaju uspostaviti kontakt, a kad to uspiju dolaze do šokantne spoznaje – nesretnik je u Hrvatskoj otvorio firmu.

Tada počinje napeta igra- hoće li uspjeti spasiti prijatelja ili će on u nemilosrdnosti hrvatske birokracije, poreznih propisa i korumpiranih državnih službenika vodeći privatni posao umrijeti od gladi…

The Revenant – CrOsvetnik

osvetnik

Grupa francuskih turista odlučila se na putovanje u Hrvatsku kombijem. Međutim, dok su ručali u restorančiću u Dalmatinskoj zagori policija je vozaču ispisala kaznu za pogrešno parkiranje zaprijetivši ovrhom do četrnaestog koljena potomstva ako istu ne plati u roku 24 sata. Prijatelji iskoriste trenutak nepažnje svog šofera i policije te bježe ostavivši prijatelja na milost i nemilost hrvatskom pravosuđu…

Međutim, ostavljeni vozač se uspije nekako snaći, preživi prvu večer u zatvoru gdje se sprijatelji sa cimerom, HDZ-ovim načelnikom koji je tu završio zbog pijane vožnje. Tu nauči sve o životu u Hratskoj, potplati suca i policiju, počne se baviti politikom. Sljedećih mjeseci druži se sa brojnim čudnim bićima, upoznaje život Šatoraša u Savskoj, susreće se i sa Zoranom Pusićem, čudnom spodobom koja cijeli život profitira od vođenja neprofitnih udruga.

Upoznaje političare lijeve i desne, organizira predsjednici rođendan, blizak je sa svima, Karamarko, Petrov, Linić, Milanović, Gordan Maras nijedno poznanstvo nije uzaludno. Kroz sve to vrijeme smišlja opaki plan osvete kojom će uništiti prijatelje koji su ga ostavili na cjedilu.

Pet godina nakon nesretne kazne za pogrešno parkiranje njegovi prijatelji primaju pismo od nepoznatog autora – deset dana besplatno u Šegonovom hotelu u srcu sezone. Ne sluteći ništa oni dolaze na more, unajmljuju jedrilicu i bezbrižno se voze otvorenim morem.

Kad odjednom naiđu na gliser u kojem vide starog znanca u društvu svog prijatelja Tomislava Horvatinčića…

Hunger Games – Beskrajna 1941.

mockingjay

Hrvatska je distopija u kojoj vlast drži šačica korumpiranih političara koja se zabavlja gledajući kako se gladni narod svađa oko ustaša i partizana dok nema čime prehraniti djecu. Na vlasti se izmjenjuju crvena i plava opcija koje su jednako nemilosrdne i nevoljne da ljudima osiguraju bolji život.

Međutim, u jednom dijelu Uhljebistana, što je drugi naziv za Hrvatsku, počne bujati otpor. Takozvani privatni poduzetnici otvaraju sitne tvrtke, zapošljavaju sposobne mlade ljude i počnu se buniti protiv velikih poreznih nameta koje plaćaju.

Poduzetnička klima koja jača sve je veći problem središnjoj državi, a manji porezi koje bahati poduzetnici traže značili bi manje novih crkava, zastupničkih privilegija i Tuđmanovih spomenika.

Vlada organizira igre gladi, na teren šalje svoje najbolje inspektore, sanitarne, financijske. Izmišlja se na desetke novih propisa, poreza i poreznih otežica, sve u cilju – da se zauvijek zatomi klica pobune. Igre gladi mogu početi, a stotine tisuća državnih službenika, uhljeba, lažnih branitelja i stranačkih poslušnika kliče dok država poreznim nametima, inspekcijama i izmišljenim uredbama uništava sitne poduzetnike pod izlikom da se zakon mora poštovati…

Članak je nastao nakon što smo bezobrazno iskoristili ideje čitatelja u komentarima na Facebooku, hvala lijepa. 

A kad ti se toliko svidio ovaj članak, zašto ne bi pročitao i ovog: Kad bi američke TV serije bile snimane u Hrvatskoj

Razveseli nas klikom:

0 comments