Senzacionalan uspjeh hrvatske robotike: Orešković počeo samostalno odlučivati

Premijer Tihomir Orešković je u ponedjeljak ničim izazvan imenovao Jakšu Puljiza za koordinatora rada svih ministarstava. Ovaj čin je izazvao oduševljenje među članovima tima robotičara sa instituta Ruđer Bošković koji već mjesecima rade na ovom projektu.

Sa druge strane, eksperiment radnog imena "Pristojni Milanović" polučio je potpuni neuspjeh, a znanstvenici su priznali da šefa SDP-a više nemaju pod kontrolom
Sa druge strane, eksperiment radnog imena “Pristojni Milanović” polučio je potpuni neuspjeh, a znanstvenici su priznali da šefa SDP-a više nemaju pod kontrolom

“Ne mogu vam opisati kako se upravo osjećam” rekao nam je voditelj mlade ekipe koja premijera šaljivo naziva Team’s Tim. “Evo, sad ga gledamo kako u realnom vremenu donosi samostalne odluke, a nema ni godina dana kako smo započeli u jednoj sobi s laptopom i hardverom za Google-ov samovozeći automobil.”

Model Tim Orešković® koristi najsuvremenije heurističke algoritme te je u stanju sam učiti i povezivati činjenice. Do nekidan je bio u stanju raditi samo ono što mu se kaže, ali njegove sadašnje sposobnosti donošenja odluka predstavljaju ogroman korak unaprijed za nekadašnjeg prodavača kupusa iz World Of Warcraft-a.

“Mada smo vrlo ponosni, još ima posla. Iako su mu autonomne funkcije jako napredovale i dalje nismo uspjeli riješiti probeme oko govorne komunikacije s ljudima. Na kraju smo mu odlučili dati jak engleski naglasak nadajući se da nitko neće primjetiti. Riječnik mu se sastoji od preko 50 riječi i fraza, na primjer: “Vrijeme je za reforme”, “Uvjeren sam da je on antifašist” i, kad dođe do preopterećenja unosa podataka: “Moju odluku saznat ćete u ponedjeljak”.

Model je izvorno napravljen da bude direktor u gospodarskom sektoru, ali kad je mladi tim vidio da postoji radno mjesto za nekog oko koga se moraju složiti i HDZ i Most shvatili su da nitko živ ne može odgovarati tim krierijima. Samo jedan splet tranzistora i kabela mogao je imati dovoljno malo karakternih osobina da ispuni uvjete za taj posao.

“Već razmišljajamo o upgrade-u modela za ljeto. namjeravamo ga u potpunosti prekriti kožom, a ne samo glavu i ruke kao sad” rekao nam je voditelj tima na rastanku.
Po dolasku u Zagreb uspjeli smo stupiti u kontakt s premijerom i pitati ga kako se osjeća sad kad je napokon autonomna jedinica.

“Moju odluku saznat ćete u ponedjeljak” rekao je.

Razveseli nas klikom:

0 comments