PANIKA U SPLITU Građani ugledali čudan, svijetleći predmet na nebu. Znanstvenici ih smiruju: “To je sunce”

Splitska policija jutros je zaprimila više stotina poziva uznemirenih građana koji su iz raznih dijelova grada vidjeli čudan, svijetleći žuti objekt na nebu.

“Dobili smo oko 800 prijava u samo sat vremena”, kažu nam iz policije.

Kak0 neslužbeno doznajemo, o svemu je obaviještena i vojska koja je rekla kako bi odmah digli vojne avione kad bi ih imali.

Građani su predmet gledali sa Rive na koju su izašli nakon višegodišnjih kiša. Nikome nije bilo jasno što se događa.

“Nije bilo ugodno. Nikad tako nešto nisam vidio. Možda je nešto iz Černobila, opasno za zdravlje. Nisam se želio puno zadržavati vani pa sam popio samo sedam kava na Rivi i išao kući”, priča nam jedan Splićanin.

No, u popodnevnim satima stiglo je objašnjenje o čudnoj, svijetlećoj pojavi. Radi se o, kako ga zovu znanstvenici, takozvanom suncu.

Riječ je o nebeskom tijelu koje se zna pojaviti između dvije kiše. No, u Dalmaciji je zadnji put viđeno prije 20 milijuna godina pa ga pamti samo Joža Manolić.

“Nema razloga za paniku. Nemojte buljiti u njega, nemojte se dugo zadržavati. Jedna zanimljivost, upravo zbog sunca svi nose takozvane sunčane naočale. Ako ste se pitali zašto to nosite na glavi za vrijeme svih ovih kiša. Nekada davno sunce je bilo puno češća pojava”, priča nam meterolog Marko Marić.

Razveseli nas klikom:

0 comments