Kineski turist gradom šetao sam

Da šok bude veći, na sebi je za vrijeme dok je sunce najjače sijalo imao samo 12 slojeva odjeće, što je kod nekih pobudilo sumnje da se uopće ne radi o Azijatu.

SPLIT – Dobro je poznato da nikad u povijesti europskog pa i svjetskog turizma u razgledavanju grada nije uočen samo jedan Kinez. Sve do jučer. Iako se obično kreću u grupama od 10 do 50 jedinki, jučer je u Splitu izvjesni Xhiao Li Ming, iz samo njemu poznatih razloga, sam samcat razgledavao Dioklecijanovu palaču.

Sam i odvojen od krda, Xhiao je bio veoma preplašen. Zbog jezične barijere nismo uspjeli saznati razloge ovog izrazito neuobičajenog ponašanja za pripadnika žute rase no u kuloarima se priča da se nesretni Xhiao odvojio od krda u trenutku dok su razgledavali proizvode iz domovine koji čine 99% ponude na splitskom pazaru.

Slučajni prolaznik rado je zalutalog gosta slikao ispred zvonika Svetog Duje*

Nakon nekoliko sati tumaranja gradom, Xhiao je, navodno, pronašao novu skupinu koja je brojila oko 40 jedinki, no alfa Kinez je vrlo brzo uočio uljeza i isključio ga iz turističke rute. Tada je shvatio da je vrag odnio šalu te se instiktivno pridružio skupini koja mu je po fizičkim karakteristikama najviše nalikovala matičnom krdu – grupi španjolskih osnovnoškolaca koji su u Splitu slavili uspješno položenu malu maturu.

Za objašnjenje ovog neobičnog ponašanja upitali smo pročelnicu Odsjeka za orijentalne studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu:

“Prvi organizirani posjet neke azijske grupe bio je za vrijeme turističke sezone 1242. godine, a i danas je teško naći vodiča kakav je bio Džingis kan. Nije poznato koliko se tada gostiju izgubilo putem, ali danas se smatra se otprilike 80% Azijata u Europi i Americi potječu od turista koji su na ovaj ili onaj način zaostali za matičnom skupinom tokom razgledavanja. Ja sam 1989. godine zakasnila na zeleno na semaforu i od tada sam u Zagrebu” – kaže Sung Li Matijašević, pročelnica Odsjeka.

Ova situacija mogla bi se veoma nepovoljno odraziti na društvenu klimu u Splitu budući da veći dio građana ionako strahuje “da će in Evropska unija naselit miljun Kineza i Bugara koji će sve pokupovat i tirat dicu da se klanjaju Budi”, da citiramo jedan od suvislijih komentara kojeg smo čuli dok je preplašeni Xhiao tumarao pazarom.

“Ne znaš ti sinko šta su Kinezi, dođe ih dvoje prispavat ujutro ih bude 20. To se množi ka papučica, šta misliš zašto ih ima miljardu” – kako nam stručno objašnjava prodavačica s obližnjeg standa.

Za mišljenje smo, naposljetku, pitali i samog Xhiao Li Minga koji nam je samo kratko rekao: “不要读Sprdex。星期六。去生活.” Što god to značilo.

*Ispričavamo se zbog izrazito loše baze ispod slike. I nama je subota.

Razveseli nas klikom:

0 comments