Na Marsu pronađen najnestabilniji kemijski element u svemiru: ime dobiva po transferu Luke Modrića?

Prijedlog da ime dobije po ženi usred onih dana u mjesecu je odbačen kao seksistički.

MARS – Konačno su stigli prvi konkretni rezultati NASA-ine misije na Mars. Mobilni svemirski laboratorij Curiosity prilikom bušenja stijene na Marsu pronašao je novi kemijski element.

”Element je izrazito nestabilan te u ovom trenutku ne možemo sa sto postotnom sigurnošću potvrditi njegovo postojanje. No, u ponedjeljak ga možda sigurno predstavljamo javnosti. To je gotova stvar, hahaha” našalio se na svom Twitter profilu jedan od voditelja misije na Mars, Bobak Ferdowsi i time potvrdio nagađanja da će novi element dobiti ime po transferu Luke Modrića u Real Madrid.

”Osobno sam veliki zaljubljenik u nogomet i već tjednima pratim Modrićev transfer. Kada sam vidio da je Curiosity pronašao element koji sasvim sigurno možda postoji, odmah sam se sjetio Luke. Lukaurealulicij (LR) ili Lukicaurealulicij (LC), odlučit će Odjel za kemiju, no osobno naginjem drugoj opciji” ekskluzivno za Sprdex izjavio je Ferdowsi.

”Noge svojih protivnika Luka pretvara u lukaurealulicij” donosimo samo komadić Židakove nedjeljne kolumne

Ne treba ni naglašavati, novi element izazvao je nemalo oduševljenje u akademskoj zajednici. No, kako saznajemo, nisu svi presretni s odabirom Luke kao ”kuma” novog elementa.

”Ima nas koji ne pratimo sport. Tko je taj Luka? Evo čitam sad preko google translatea, hrvatski portali bruje o opsežnom istraživanju na uzorku od 10 ljudi od kojih 80% nikad čulo za Modrića! To ja zovem novinarstvo! Zašto elementu ne damo ime po Bliskom Istoku ili Bosni?” bijesan je Dan Shechtman, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 2011. godine.

Čini se da se strasti oko novog elementa neće stišati još neko vrijeme. Hrvatski ministar obrazovanja i sporta oduševljen je što zbog NASA-ine inicijative povezivanja nogometa i kemije ime njegova Ministarstva konačno izgleda smisleno. Iz HAZU-a su izostanak komentara opravdali kolektivnim odlaskom u toplice.

Razveseli nas klikom:

0 comments