Turisti sjeli u kafić bez da su prethodno 30 minuta analizirali cjenik

Svoju avanturu hrabri Poljaci će krajem tjedna prepričavati u poljskoj verziji Žive istine.

Nekadašnji uspješni biznismen, Pavel Grigorek, prošle se godine spotaknuo i slučajno sjeo u jedan kafić u Dubrovniku

PRIMOŠTEN – Samo je puka sreća od bankrota sačuvala poljski bračni par, Josefa i Magdu Trikovski, koji su u životnoj lutriji koju su jutros doživjeli ipak prošli bez ozbiljnijih posljedica. Naime, oni su s dvoje djece, Magdalenom (9) i Pavelom (11) cijelo jutro razgledavali ljepote Primoštena, da bi se oko podne zaustavili u hladovini caffe bara “Apollo”.

Odlučili su sjesti i popiti piće. Djeci su naručili jednu Coca Colu i dvije čaše, a sebe odlučili počastiti kavom s kojom dolazi, davno su shvatili tu zgodnu stvarčicu, besplatna čaša vode. Idiličnu obiteljsku sliku naglo je prekinuo urlik majke Magdalene koja je shvatila kako nitko od njih prije sjedanja u kafić nije analizirao cjenik.

Vidno potreseni, supružnici su krivnju prebacivali jedno na drugo. “Dao sam Magdi znak da pogleda cijene dok smo još na nogama. Ja sam gledao gdje su djeca” optužuje Josef suprugu zbog nepromišljenosti. No, ni ona nije njemu ostala dužna: “Pregledavanje cijena nije moj posao. Otkad smo stigli u vašu zemlju svaki put je Josef pregledavao cijene. Na kraju krajeva, sav novac je u njega.”

Poznato je da većina srednjoeuropskih turista nikada neće sjesti u ikakvu ugostiteljsku ustanovu bez da prethodno dobro prostudira cjenik. Odakle točno potječe taj običaj etnolozi nisu dosad uspjeli ustanoviti, ali, zanimljivo je da u gotovo svim srednjoeuropskim državama kola legenda o čovjeku koji je, nitko ne pamti kada je i gdje točno, jednom naivno sjeo u restoran bez da je pogledao cjenik, što ga je na kraju koštalo cjelokupne imovine. Naime, cijena je bila tolika da je i nakon prodaje kuće ostao vlasniku restorana dužan još pola margarite. Dobro je to poznata priča svih srednjoeuropskih zemalja, svi se slažu da je nesretnik bankrotirao baš u Hrvatskoj, a jedina razlika od zemlje do zemlje je ime glavnog junaka.

“Nekoliko minuta smo stajali ukočeni. Nitko nije imao snage za pogledati račun koji nam, nekim čudom, ove godine svi u Hrvatskoj uredno uručuju” prepričava Josef životnu dramu pokazujući nam na polusijedu kosu i zaklinjući se da je većinu sijedih dobio upravo danas.

Srećom, životna drama bračnog para Trikovski imala je sretan kraj. Samo pukom srećom i dobročinstvom Ante Milića, vlasnika kafića, cijena dviju kava i Coca Cole iznosila je 28 kuna.

“Ne znam bi li sjeli da smo ranije vidjeli cjenik. Možda bi, vjerojatno ne bi. Ipak smo sretni što je sve dobro završilo. Jutros sam problijedila od šoka, ali, eto, jednog dana se možda i nasmijemo ovoj neplaniranoj financijskoj avanturi” govori Magda koja je, zahvalna što su cijene u kafiću “malo visoke”, ali ipak prihvatljive, nakon velike nužde u kafićkom WC-u čak pustila vodu i iščetkala ostatke sa stijenke.

Razveseli nas klikom:

0 comments