Hrvat koji mrzi sve zemlje koje nisu priznale Hrvatsku u prvih mjesec dana smatra da trebamo pričekati s priznanjem Palestine

”Podržavam odluku Vlade, pametno je biti suzdržan. Nikad ti ne znaš kome se možeš zamjeriti. Šta? Priznaš Palestinu i samo dobiješ još terorista. Kome to treba?” pita se ovaj domoljub.

U Vatikanu su već pripremili izjavu o priznanju. Uz sitnu klauzulu o preobraćenju svih Palestinaca na katoličanstvo, 2 milijarde palestinskih funti godišnje i vjeronauk u školama. Samo vjeronauk u školama.

BANOVA JARUGA – Iako nije glasao za ovu vlast koju smatra protunarodnom, Jozo Gašparić (47) iz Banove Jaruge ipak se slaže s odlukom Vlade da ostane suzdržana pri izglasavanju posebnog statusa promatrača Palestini. Jozo smatra da je time Hrvatska sebi napravila dobru stvar jer se nije zamjerila Izraelu i SAD-u. Na naše pitanje što bi bilo da je, primjerice Island, razmišljao kome će se zamjeriti ako nas prizna, Jozo kaže da smo budale ako mislimo da je to isto. “Kao prvo, Island nas je priznao tek početkom 1992. godine, to je isto kao da i nije. Drugo, mi smo napadnuti u centru Europe, a gdje je uopće ta Palestina? Bliski Istok? Koga briga. Zašto bi se mi zamjerali Ameriki zbog te male državice. I to još muslimanske?” rastresen je Jozo kojemu nije jasno zašto itko misli da je Hrvatska trebala zamjerat se priznavajući  ”neku tamo Palestinu”.

Jozo je tako, a da ni sam to ne zna, laički sažeo i stav hrvatske Vlade koja je, jasno je svima, sasvim samostalno i svojom voljom odlučila da je na glasovanju o palestinskom statusu promatrača u UN-u najbolje ostati suzdržan.

Koliko je Hrvatska suverena u svojim odlukama možda najbolje svjedoči izjava koju je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova, a u kojoj kaže: “S obzirom na to da države članice Europske unije nisu postigle zajednički stav vezan uz glasanje o rezoluciji u Ujedinjenim narodima, Hrvatska će, uzimajući u obzir sva stajališta, biti suzdržana.” No, iz Ministarstva vanjskih poslova odbacuju svaku insinuaciju da je na njihov glas utjecala bilo koja treća strana:

”Da, jako dugo smo razmišljali o tome. Trebalo je dobro odvagnuti sve strane. Dok smo pričali sjetili smo se naših poteškoća u prvim danima samostalnosti i s kojim smo veseljem dočekali međunarodno priznanje. Tada smo prelomili. Ova Vlada ne pristaje na kompromise, ovoj Vladi nitko ne govori što da radi i ova Vlada ima svoj stav! Bit ćemo suzdržani pa kud puklo da puklo!” udarajući šakom o stol u za nju sasvim nekarakterističnom nastupu priča nam Vesna Pusić.

Ne treba ni spominjati, svi svjetski mediji bruje o hrabroj odluci hrvatske diplomacije, a iz Ministarstva vanjskih poslova poručuju: ”Nije to ništa. Vidjet ćete tek kad bude trebalo glasati o slanju NATO snaga u Palestinu. Prvo ćemo sačekati kako će Njemačka glasovati, samo da možemo iz dišpeta suprotno! A tek SAD, ma njima nećemo ni dat da glasuju. Mi Hrvati!”.

Razveseli nas klikom:

0 comments