Kako bi što spremniji dočekali buduće zaposlenje, studenti sociologije će umjesto zadnjeg semestra polagati tečaj konobarenja

”Već sljedeće godine studij će se moći završiti izradom diplomskog rada ili spravljanjem kave s mlijekom. Vremenski vam je to tu negdje” izjavila je Jasminka Lažnjak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Diploma beskorisna? Ma kakvi! Ponekad, kad je jelo jako vruće, stavim je povrh prstiju da se ne opečem

HRVATSKA – Konačno dobre vijesti za studentsku populaciju u Hrvatskoj koja, nakon završenog fakulteta, godine nezaposlenosti više neće morati kratiti osnivanjem Facebok grupa s pozivima na masovni egzil u Kanadu. Naime, na Odsjeku za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta odlučili su reagirati na sve glasnije kritike poslodavaca kako njihovi diplomci na burzu rada stižu potpuno nepripremljeni za posao koji ih čeka.

”Višegodišnjom analizom tržišta prepoznali smo potrebe poslodavaca i zaključili kako je dobar dio kritika bio opravdan. Nema nikakvog smisla da čitavi studij prilagođavamo manjini od 1% koja nakon fakulteta pronađe posao u struci. To je smiješno i neodgovorno prema ostalim studentima! Već od sljedeće akademske godine umjesto zadnjeg semestra studenticama i studentima bit će omogućeno polaganje tečaja konobarenja pa ćemo vidjeti čija majka crnu vunu prede” izjavila je pročelnica Odsjeka za sociologiju na FFZG-u, dr. sc. Jasminka Lažnjak.

Na najave s Filozofskog fakulteta oštro je reagirao sindikat Konobara, sobarica i pomoćnih kuhara iz kojeg su ogorčeni jer im ”fakultetlije ionako otimaju sve poslove”.

”To je sramota, dođu tu, zamahnu s diplomom, potpišu da ih gazda prijavi kao da je nemaju i paf! Dobili posao! Pa jesam li ja zbog toga išao tri godine u srednju školu?” pita se Marko iz Križevaca koji je završio srednju konobarsku te zbog nedostatka formalnog obrazovanja svakodnevno trpi šikaniranja kolega iz automehaničarske radnje u kojoj je zaposlen.

Reakcije na najavu s Filozofskog stižu i s mnogih drugih fakulteta u zemlji. S FPZG-a tako najavljuju da će studentima umjesto posljednjeg semestra omogućiti proučavanje Zakona o radu kako bi što spremniji dočekali trenutak kada im novina u kojoj se zaposle propadne. S Ekonomskog fakulteta najavljuju kako će naslov svakog diplomskog rada morati počinjati s rečenicom: ”Poštovani gospodine Todoriću, mislim da bi me trebali zaposliti jer:”, dok će na medicini studenti čitavu zadnju godinu odabirati lijekove farmaceutskih tvrtki na temelju kvalitete krstarenja kojeg im daruju.

Razveseli nas klikom:

0 comments