Vlada: ”Nezaposleni će pedaliranjem proizvoditi električnu energiju za čitavu državu”

Hrvatska vlada naložila je Končaru d.d. da osmisli biciklu s generatorom električne energije kako bi nezaposleni, kojih je sad već preko 340.000, svojim pedaliranjem u stanovima doprinosila neovisnosti Hrvatske od uvoza preskupe električne energije. Kako bi se projekt ostvario Vlada će donijeti uredbu kojom bi se nezaposlene poticalo na proizvodnju el. energije na način da će se od njih tražiti mjesečna proizvodnja od najmanje 50kWh što je 6 puta manje od prosječne potrošnje u obitelji, ako se misle prijavljivati HZZO-u i koristiti razne druge beneficije koje imaju od države, lokalne samouprave, Caritasa, nevladinih udruga, kladionica i komunalnih poduzeća.. Tehnička rješenja po kojima bi se energija proizvedena u stanovima lako uključila u hrvatsku energetsku mrežu već postoje u svijetu, no Vlada je odlučila iskoristiti domaću pamet i, rekli bi zlobnici, brojne besposlene noge. Ovaj projekt ima i drugu ekonomsku dimenziju. Jačanje hrvatskog industrijskog sektora gdje je Končar d.d. jedan od predvodnika.

Ovo je pravi zamah za Kočar d.d. Očito je, mada je preuranjeno o tome javno govoriti, da je Vlada, kao većinski dioničar, prepoznala Končar kao pouzdanog partnera u osmišljavanju gospodarske politike. Naime, prema ideji iz same Vlade, bicikla generator bi bio i dobar izvozni proizvod. Pazite, samo u Njemačkoj ima 3 milijuna nezaposlenih, da ne govorim o Španjolskoj i tako dalje. Končar tu vidi izuzetnu priliku jer dok je Njemačka zaokupljenja izvozom enormnog broja BMW-a u Kinu stvorila se ta, kako to ekonomisti kažu, niša, prostor gdje možemo plasirati biciklu na pogon besposlene noge – rekao je direktor Končara d.d. Darinko Bago.

U nevezanom razgovoru, što bi se reklo, off the record, Bago nam je priznao kako će Končar, na istom tragu, krenuti s inicijativom prema Vladi da pripremi zakonski okvir koji bi omogućio nezaposlenima da svoje vrijeme korisno iskoriste i dok putuju.

– Mi bi tako u tramvajima, na koje je Končar posebno ponosan, ugradili posebna sjedala za besposlene, oprostite, nezaposlene s kojih bi mogli uspješno pedalirati dok se voze tramvajem i time direktno predavati energiju za pogon samog tramvaja, što umanjuje gubitke prenosa zbog otpora vodiča. Naravno, da bi se takav trud nezaposlenima isplatio, kaže Bago, jer bi svatko od njih dobio USB memory stick na kojem bi se zabilježila količina predane energije, a koja bi ulazila u vladinu zadanu kvotu koju je nezaposleni dužan predati HEP-u. Stick bi, kad se zaposle, ipak trebali vratiti Končaru. Druga dobra stvar je da bi takve modificirane niskopodne tramvaje mogli ponuditi državama u okruženju s obzirom da i kod njih raste broj nezaposlenih i imaju problema s manjkom električne energije. Znate, pokušali smo im prodati i prije naše tramvaje, al nije išlo – optimističan je ovaj put Bago.

Na pitanje, što će Končar d.d. ponuditi Dalmatincima koji ne koriste tramvaj, Bago je naglo izgubio strpljenje odbrusivši kako “Dalmatinci koriste tramvaj u Zagrebu, a za one u Dalmaciji nek se brine Jadroplov.”

 NEOČEKIVANI OTPOR

Hvalevrijedna ideja hrvatske vlade, ekskluzivno saznajemo, nailazi na otpor na sasvim neočekivanim mjestima. Kao i do sada,  znali smo smo da kod ostvarenja projekta neće ići sve glatko, što smo se osvjedočili već mnogo puta, ali da će primjedbe dati Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova dipl.iur Višnja Ljubičić bilo je iznenađenje i za premijera Milanovića koji se više ne čudi ni čudima iz Starog zavjeta.

– Vlada nije predvidjela bicikle za nezaposlene žene. To je nedopustivo – zavapila je Ljubičić.

Naš investigativni tim otkrio je da je prva Milanovićeva reakcija na ovo traženje bila ultrašovinistička. Povjerio se, naime,  ministru unutarnjih poslova.

– Da, da. Naručit ćemo 55 posto bicikli sa ogledalom, mislim, s retrovizorom, kaj ne – rekao je navodno Milanović.

– A brale koja glupost. Pari da mi u policiji imamo ženske pištolje i pendreke – dao je za pravo Ostojić Milanoviću.

REAKCIJE:

No, izgleda da neće sve stati samo na tome. Sanja Sarnavka, aktivistica iz udruge B.a.B.e. pita se kako će Vada osigurati da tu biciklu registriranu na muža neće morati pedalirati žena i to pod prijetnjom batina pijanog muža. Žrtve pedaliranja mogu biti i djeca, napomenula je.

Hrvatska biskupska konferencija tek je kratko priopćila kako se nada da Hrvatski sabor neće prihvatiti da se pedalira i nedjeljom. HBK je tako zaboravila da se danas električna energija troši i u Crkvi u Hrvata, na njihanje zvona, zvučnike, električne orgulje, led rasvjetu i karaoke.

Savo Štrbac, direktor srpskog Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, izjavio je pak da Srbi čine natprosječan broj nezaposlenih u Hrvatskoj te poručio krajišnicima da se ne vraćaju u Hrvatsku, bez obzira na poziv generala Gotovine, jer se pedaliralo nije ni u logoru Jasenovac.

PEDALIRANJE MICROSOFTA PROTIV OPEN SOURCA

Bicikla na pogon besposlenih nogu imala bi, intencija je Vlade, svoj jedinstveni broj na isti način kao što danas ima mrežna kartica u računalima (tzv. MAC adresa) te bi HEP mogao u svakom trenutku znati podatke o iskorištenosti, vremenu pedaliranja, količini predane energije i slično koristeći same električne vodove. Takvo tehničko rješenje omogućava nezaposlenom slobodu kretanja, da biciklu odnese kod, recimo, drugog nezaposlenog u njegov stan da skupa, u društvu pedaliraju jenostavno se prikopčavši s utikačem u duplu utičnicu bez straha da HEP neće prepoznati o kojoj, tj. čijoj se bicikli radi, s obzirom da je nezaposleni dužan ispuniti mjesečnu kvotu, ali sasvim svejedno gdje..

Za tako zamišljen sustav potreban je prateći softver, ne samo za biciklu već i za obradu podataka u HEP-u, postoje prijepori oko natječaja za njegov razvoj i primjenu. HEP, saznajemo, želi to riješiti kroz svoj transparentni sustav objedinjene nabave. Iz Vlade su skloniji iskoristiti ugovor s Microsoftom i licencirati Windows 8 EB (Energy Bicycle), posebno prilagođeni operativni sustav okljaštren od mnogih nepotrebnih mogućnosti kao što je screensaver. No, javljaju se i glasovi zagovaratelja open source softvera koji tvrde da je to nepotrebno bacanje novaca zamjerajući Windowsima 8 EB i da zbog  održavanja stabilnosti operativnog sustava broj okretaja na bicikli ne smije pasti ispod 20 u minuti dok pod besplatnim Linuxom je potrebno samo 16 okretaja.
Konkurencija u svijetu ne čeka na Hrvatsku

Od samogradnje do gotovih rješenja

http://www.pedalpowergenerator.com/

 

Autor: Mate Smetalo

Razveseli nas klikom:

0 comments