Dvadeset tisuća zaposlenih u javnom sektoru prosvjedovalo zbog nespajanja Prvog maja s vikendom

Koliko točno u Hrvatskoj djeluje sindikata nitko ne može ni približno procijeniti. Neki smatraju da ih ima čak i više od braniteljskih udruga.

ZAGREB – Još uvijek neutvrđen broj sindikata danas je organizirao prosvjed protiv aktualne vlasti zbog, kako tvrde vođe sindikata, sve težih uvjeta rada. Prema prvim procjenama na glavn0m zagrebačkom trgu okupilo se oko 20 000 prosvjednika pa analitičari pretpostavljaju da je u organizaciji skupa sudjelovalo točno dvadeset tisuća sindikata.

Devedeset posto Hrvata više bi voljelo da padne meteor nego da praznik padne u srijedu.
Prema nekim istraživanjima, devedeset posto Hrvata više bi voljelo da padne meteor nego da praznik padne u srijedu.

U razgovoru s prosvjednicima saznali smo da je jedan od glavnih razloga prosvjeda sve stroža politika aktualne vlasti prema zaposlenima u javnom sektoru, što je rezultiralo činjenicom da ove godine čak 60% zaposlenika državnih tvrtki ”prvi maj” nije uspjelo spojiti s vikendom. Inače, to je najmanji broj spajanja još od vremena dolaska Hrvata u sedmom stoljeću kada su zbog raspakiravanja stvari, potlačivanja lokalnog stanovništa i smještanja u novoj domovini, tadašnji Hrvati bili prisiljeni raditi petak iako je svetkovina sveslavenskog boga Peruna, idealno za spajanje, pala u četvrtak.

„Došao sam na prosvjed jer sam želio dati podršku potlačenim kolegama. Evo, moja žena i majka moje troje djece sutra mora raditi. Da sam znao ranije, ne bih je ni pokušao zaposliti“ govori Petar iz Županje koji je preko kuma suprugu Milicu zaposlio u županijskom vodovodu.

Sličnog mišljenja su i drugi prosvjednici. „Ja sam spojio cijeli tjedan. Nezgodno je kad ovako padne u srijedu pa čovjek ne zna hoće li spojiti od petka do srijede ili od srijede do nedjelje. Eto, danima sam se mislio i nikako da se odlučim pa sam odlučio sve pospajati“ rekao nam je Ljubo iz Virovitice, pomoćnik direktora virovitičkog voznog parka HEP-a koji je jedan od rijetkih sretnika kojem je uspjelo spajanje prvog maja sa šestim maja.

Koliko su uvjeti u javnim tvrtkama postali nepodnošljivi možda najbolje govori primjer Stjepana iz Splita, radnika u Županiji, koji je, nećete vjerovati, da bi omogućio spajanje morao povući očajnički potez – uzeti bolovanje. „Eto, vidite što rade malom čovjeku. Lijepo sam došao direktoru i rekao: „Čuj šefe, mogu li dobiti slobodne dane za četvrtak i petak. Moram nalit’ taracu na vikendici“ a on mi je rekao da ne mogu jer se bliže izbori pa kao, zamislite njega, imamo posla oko sastavljanja lista i ta sranja. Što ću, morao sam uzeti bolovanje i sutra ću, onako bolestan, nalivat’ taracu i prehlađen jesti janjetinu“ žali nam se Stjepan uz bučno odobravanje prosvjednika koji su sa zanimanjem slušali naš razgovor.

„Eto, vidite što nam rade. Otkad su se postrožili kriteriji na poslu, počeli smo učestalo oboljevati. Evo, ja u dva mjeseca tri tjedna sam bolestan“ govori nam neki anonimni prosvjednik u prolazu.

Iako smo tražili, na prosvjedima nismo uspjeli naći nikoga iz privatnog sektora što ne treba čuditi s obzirom da je njima normalan radni dan s tom iznimkom da ih većina radi skraćeno, do šest sati. U jednom trenutku trgom se pronijela vijest da je među prosvjednicima viđena neka blagajnica iz Konzuma. Vijest se, na kraju, pokazala lažnom. Trgom je zaista prošla starija žena u uniformi Konzumove blagajnice, ali bila je to gospođa koja je upravo završila svoju osmosatnu smjenu te krenula gazdi u Kulmerove dvore pomoći raspakirati namještaj za novi dnevni boravak.

„Naravno da je dobrovoljno. Pa nisam luda da pomislim da mogu primati cijelih dvije ipo tisuće kuna i viđati supruga i djecu“ kratko je prokomentirala

Razveseli nas klikom:

0 comments