Hrvati šokirani trećim mjestom na svjetskoj top listi korupcije: Slovenci su prvi jer su potplatili žiri

Srbija je pala za nekoliko mjesta nakon što se pročulo da je  jedan liječnik zaboravio uzeti kuvertu s novcem na kojoj je bilo ime pacijenta kojemu je onda zabunom vraćen novac.

Odavno je jasno da Hrvatska nije najbolje mjesto za život. Niti imamo najveći standard na svijetu, niti imamo razvijenu demokraciju, niti imamo najbolji internet. Uzalud se Hrvatska u svijetu dugo vremena predstavljala kao “raj na zemlji”. Ta popularna fraza, kasno smo shvatili, zapravo i nije toliko kriva. Na našu žalost Hrvatska je raj utoliko što sve više ljudi hoda golo i boso.

Skandinavske zemlje: Finska, Švedska, Danska... našle su se na samom dnu tablice pa je upitno kako se u njih uopće otvaraju firme i dobivaju javni natječaji.
Skandinavske zemlje: Finska, Švedska, Danska… našle su se na samom dnu tablice pa je upitno kako se u njih uopće otvaraju firme i dobivaju javni natječaji.

Ipak, i kao takvi, Hrvati zaslužuju da u nečemu budu broj jedan u svijetu. Trebalo se to dogoditi one legendarne 98′ ali Boban je baš tada odlučio nešto prčkati s loptom po šesnaestercu, a Liliam Thuram je baš tada odlučio dati svoja prva i zadnja dva pogotka za francusku reprezentaciju.

Danas se odigrala nova tragična drama u hrvatskoj borbi za prvo mjesto na svijetu u bilo kojoj disciplini. Istraživanje financijske kuće Ernst & Young o korupciji u poslovnom svijetu mnoge je iznenadilo, štoviše šokiralo podatkom da je Hrvatska na svjetskoj listi korupcije u poslovnom svijetu na, visokom ali nedovoljnom, trećem mjestu. Prva je neočekivano Slovenija, dok je druga Kenija koja je otprije poznata kao korupcijska sila.

“Ne znamo što se dogodilo. Godinama se pripremamo za prvo mjesto. Čak smo i dva puta Sanadera birali. Mnogo smo napredovali zadnjih godina. Hrvatska je i među stranim investitorima postala poznata kao mjesto gdje za otvoriti štand sa kokicama treba potplatiti sve- od čistačice općinske zgrade do premijera države. Zaista ne znamo što se dogodilo da smo završili treći” razočaran je jedan visokopozicionirani političar koji godinama već brine da se u Hrvatskoj sve i svakoga potplati i za najmanju sitnicu. “Što da vam pričam. Znam čovjeka koji je potplatio čovjeka samo da mu reče koga treba potplatiti da mu sin dobije posao u državnoj firmi. I opet nismo prvi” tužno dodaje.

Razočaranje u izostanak prvog mjesta ujedinilo je političare vlasti i oporbe. Iako su redom željeli ostati anonimni, svi se slažu da je u pitanju regularnost natjecanja. “Ne znam. Dao sam sto deset posto od sebe. Zaista ne znam kako bih ovo prokomentirao osim činjenicom da su naši konkurenti, ti, kako ste rekli, Kenijci i uvijek mrski Slovenci igrali prljavo i potkupili suce samo da Hrvati ne budu prvi” zaključuje jedan političar najveće opozicijske stranke razočaran što osam godina njihove vladavine nije bilo dovoljno za prvo mjesto.

Slovenska i/ili sudačka podvala ili ne, okus gorčine ostaje i dalje, ali oni objektivniji ipak su priznali Slovencima sposobnost ukoliko su zaista potplatili suce. “Potplatit suce koji se bave proučavanjem potplaćivanja. To može samo velesila. Bravo Dežela” komentirao je jedan forumaš naglasivši kako je, poput Eurosonga u devedesetima, korupcija nešto što ujedinjuje cijeli Balkan.

Razveseli nas klikom:

0 comments