Zbog povećanog broja upisa na fakultet u Zagrebu nestalo plavih kuverti

Da se spriječi upisna katastrofa, iz susjedne BIH naručeno je nekoliko desetaka tisuća kuverti, a na fakultetima upozoravaju da su iste namijenjene konvertibilnim markama, pa se buduće studente moli da eure presaviju prije stavljanja u kuvertu.

Prvi put od osamostaljenja danas je u Zagrebu u potpunosti nestalo čuvenih plavih kuverti kojima se tradicionalno, već stoljećima, rješavaju problemi svih vrsta: od poslovnih, preko medicinskih pa sve do obrazovnih. Iako osim plavih postoje i standarde žute kuverte, njihova se uporaba ne preporuča jer se u njih tradicionalno stavljaju dokumenti, dok su plave namijenjene isključivo za novac.

Pošro sve veći broj fakulteta uvodi elektronske indekse, postavlja se pitanje kako će budući studenti prolaziti ispite ako nemaju u što staviti novac?
Pošto sve veći broj fakulteta uvodi elektronske indekse, postavlja se pitanje kako će budući studenti prolaziti ispite ako nemaju u što staviti novac?

„Ma kakve žute kuverte. Kada sam tek počeo raditi novac sam primao i u žutim kuvertama, ali to nisam znao pa ih nisam ni otvarao misleći da su to uglavnom oni dosadni formulari za upis. Naravno, poslao sam ih podređenim službenicama na referadi. Nemalo sam se iznenadio kada je službenica koja je zaprimala sve moje kuverte nakon dva mjeseca izgradila trokatnicu na moru“ govori nam jedan iskusni zagrebački profesor koji od tog nemilog događaja novac koji pomaže pri upisu traži isključivo u plavim kuvertama.

Osim na fakultetima, kuverti je nestalo i u studentskim domovima gdje upravo idu prijave pa je protočnost ljudi i novca velika. „Cijelo jutro dolaze nam studenti i govore kako nema nigdje u gradu kupiti plavih kuverti. Isprva smo pauzu produžili na četiri sata, ali morali smo početi raditi. Što da vam kažemo, pošto nije bilo kuverti do kraja smjene smo bili prisiljeni studente smještati u domove ovisno prema ocjenama“ zgrožena je jedna zaposlenica Studentskog Centra koja je molila za anonimnost.

„Nismo znali za te kuverte koje trebaju doći iz Bosne, ali smo se snašli. Nabavili smo dvije tisuće iskorištenih kuverti od jednog doktora. Ime smo mu izbrisali korektorom, a sutra će svi zainteresirani za smještaj u dom biti o svemu obaviješteni. Ovim putem pozivamo i one sa lošim ocjenama da sutra stanu u red jer će biti kuverti, a samim time i šansi za jeftinim smještajem“ nastavlja isti izvor.

U državnom vrhu nisu se željeli očitovati kako je moguće da pred upise na fakultet nestane plavih kuverti. Jedan izvor iz Vlade potvrdio nam je da znaju za problem te da je za sve kriva legalizacija koja je potrošila više kuverti nego je itko očekivao. Jedini spreman za razgovor bio je ministar Linić.

„Prava je šteta što se takve novčane transakcije moraju događati ispod stola jer je to zlatni rudnik kod punjenja proračuna. Zamislite da jednostavno uvedemo da svi koji imaju novca plaćaju za upis legalno, pa da dio tog novca odlazi u proračun Republike Hrvatske“ budan sanja Slavko Linić zaboravivši da već postoje učilišta koji upisuju na principu „koliko imaš toliko vrijedi“, a zovu se privatni fakulteti

Razveseli nas klikom:

0 comments