TRAGEDIJA NA MEDITERANU: Brod prepun libijskih izbjeglica zbog olujnog vjetra umjesto u Italiji završio u Hrvatskoj

Samo nekoliko tjedana nakon stravičnih brodoloma na Mediteranu, nova tragedija zadesila je napaćene libijske izbjeglice željne boljeg života. Kako saznajemo, brod na kojem se nalazilo 400 izbjeglica rano jutros zahvatilo je olujno nevrijeme, a prema prvim informacijama spasitelji do brodova nisu uspjeli doći dovoljno brzo da se izbjegne najcrnji scenarij.

– Reagirali smo samo nekoliko minuta nakon prvog poziva u pomoć i na pučinu smo poslali sve raspoložive snage. Nažalost, bilo je već kasno. Brod je zahvatila tako snažna oluja da su odbačeni nekoliko stotina milja istočno, u hrvatske teritorijalne vode. Tamo su ih preuzeli hrvatski ratni brodovi i dva vojna MiG-a, ali od 400 izbjeglica njih osam je i dalje imalo snage za veslati pa su im pobjegli. Oko 17 sati službeno su potvrđene naše najgore sumnje, izbjeglice su završile u Hrvatskoj – izjavio je za Sprdex Angelo D’Annunzio iz talijanske obalne straže koji strahuje od uistinu stravičnog scenarija – da Libijci pokušaju preživjeti pronalaskom posla ili, još gore, da zalutaju u Dalmatinsku zagoru.

– Pošto su se već iskrcali na hrvatsko tlo, teško je bilo što prognozirati, Srećom, nitko od izbjeglica nema diplomu, punu osnovnu školu niti govore strane jezike pa se nadamo da će neki od njih pronaći posao u državnim firmama ili se učlaniti u HDZ. No, većina će ih izdahnuti kad pokušaju odraditi ljeto kod kakvog privatnika na Jadranu. Nisu to rudnici dijamanata u Kongu pa da smjene traju samo 20 sati dnevno – zaključuje D’Annunzio čiji će tim početkom sljedećeg tjedna emigrantima iz aviona izbacivati pakete za preživljavanje koji sadrže boce vode, energetske pločice i člansku iskaznicu vladajuće stranke.

Razveseli nas klikom:

0 comments