VELIKI USPJEH HRVATSKIH ZNANSTVENIKA Amebi presadili mozak Davora Domazeta Loše: „Nikada neće biti na prijašnjoj razini, ali svejedno je ovo veliki uspjeh“

Skupina kirurga sa zagrebačkog Rebra koja još nije dobila sve papire potrebne da odu raditi u inozemstvo danas je napravila veliki iskorak u medicini koji bi mogao pomoći razvoju jednostaničnih organizama.

„Operacija presađivanja dijela mozga Davora Domazeta Loše jednostaničnoj amebi trajala je osam sati. Koristili smo najbolje mikroskope, radi se o maloj stvari, na kraju smo na jedvite jade uspjeli pronaći mozak. A ni mozak amebe nije bilo puno lakše naći“, govori nam Jakov Maričić, jedan od kirurga koji su sudjelovali u ovoj operaciji.

Nakon osam sati amebi je uspješno presađen dio mozga Davora Domazeta Loše, ali je, usprkos tome, ameba i dalje ostala jednostanična pa tako nije dirnuta njena autonomija. Liječnici kažu da, iako je operacija prošla više nego uspješno, ameba ipak neće biti kao prije.

„S Lošinim mozgom moći će raditi neke najjednostavnije operacije kao što je hranjenje. Moći će i razvijati teorije o Titovom podrijetlu, uroti jugofilnih medija kao i predviđati geostrateška događanja. Ipak, upozorili smo je da takve stvari ne iznosi u javnost jer bi mogla postati predmet sprdnje neprijateljski raspoloženih jednostaničnih alga i paprati ili, ako baš pretjera, mogla bi dobiti poziv za u Nedjeljom u 2“, loše strane transplatacije mozga objašnjava nam jedan od liječnika.

Razveseli nas klikom:

0 comments