Nakon NASA-inog još jedan veliki uspjeh znanosti: HŽ-ov vlak koji je 1960. krenuo iz Zagreba prema Splitu poslao signal iz Knina!

Niti 24 sata nakon što je New Horizon napravio više slika Plutona nego što prosječna tinejdžerka napravi slika sebe u WC-u noćnog kluba i nakon što je svjetska znanstvena zajednica odahnula saznavši da će Milijan Vaso Brkić ipak ostati jedan od njih, novo veliko znanstveno dostignuće postignuto je u Hrvatskoj. Naime, jutros u 9 sati prema lokalnom vremenu, skupina naših znanstvenika objavila je da je primila signal s HŽ-ovog vlaka koji je 1960. godine sa zagrebačkog Glavnog kolodvora krenuo na dugačko putovanje prema Splitu.

„Nakon što nam je krajem sedamdesetih vlak poslao neoborive dokaze da bi u Lici moglo biti života, krajem devedesetih smo mu izgubili signal. Mislili smo, pošto prolazi kroz siromašne krajeve u kojima je mahom HDZ na vlasti da je vlak jednostavno ukraden i nestao. Jutrošnji signal iz Knina sve nas je iznenadio“, uzbuđen je Petar Parković iz HŽ-ovog Ureda za nove sovjetske tehnologije.

Vlak, koji se hrvatskim tračnicama kreće brzinom od 0,7 metara po danu na prolazu kroz Knin opalio je i nekoliko fotografija. „Nažalost, zbog kuta snimanja uspio je uhvatiti samo stometarski Tuđmanov kip i crkvu Velikog svetog svehrvatskog antiudbaškog kraljzvonimirskog zavjeta, ali na te dvije stvari ionako otpada preko 80 posto Knina“, govori nam naš izvor.

Vlak će se prema procjenama znanstvenika nastaviti gibati prema Splitu kroz Dalmatinsku zagoru gdje će mu se, pretpostavlja se, izgubiti signal. U Split bi trebao stići najranije 2028. godine.

„Nećemo žuriti sa zaključcima. Ovaj vlak je poslan ekspedicijski i zbog toga postiže brzinu od čak 2 kilometra na sat. Sa bržim komercijalnim prijevozom vlakom između dva najveća hrvatska grada vjerojatno ćemo još pričekati, ali nije isključeno da u budućnosti vlakovi budu vozili tako brzo da vožnjom između Zagreba i Splita ne propustite dva svjetska rata, nego samo jedan“, optimističan je naš izvor. “U svakom slučaju, barem je brži od reformi Milanovićeve vlade”, malo kroz šalu, a malo više ozbiljno završava naš izvor.

Sviđa ti se što radimo? Lajkaj Sprdex na Facebooku. A lajkaj i naš drugi projekt, Uskličnik.com.

Razveseli nas klikom:

0 comments