U spektakularnoj akciji splitska policija razbila lanac ilegalnog branja šparoga

U trenucima dok ovo čitate traje akcija “Parangal” u kojoj je za cilj uhvatiti na stotine ribolovaca koji sebično hvataju ribu da bi sebe prehranili, riskirajući da ništa ne ostane talijanskim kočaricama jednom kad dođu.

SPLIT Jutros je u spektakularnoj akciji koja se odvijala na više lokacija u Dalmaciji istovremeno uhvaćeno deset ljudi s osnovanom sumnjom da su izvršili kazneno djelo otuđenja državne imovine, utaje poreza, te sive ekonomije oštetivši državni proračun za sada još neutvrđeni iznos jer su brali šparoge bez da su iste prijavljivali najbližoj ispostavi Hrvatskih šuma.

U zaštitu državnog blaga, samoniklih šparoga od gladnog naroda mogla bi se uključiti i vojska
U zaštitu državnog blaga, samoniklih šparoga od gladnog naroda mogla bi se uključiti i vojska

– Pripadnici interventne policije u akciji „Korov“ jutros su uhvatili na djelu deset osoba između 70 i 95 godina s osnovanom sumnjom da su počinili krivično djelo utaje šparoga jer iste nisu prijavili najbližoj ispostavi Hrvatskih šuma – govori nam glasnogovrnica splitske policije kojoj nismo zapamtili ime, ali pouzdano znamo da se ne zove Marina Kraljević Gudelj.

Iz policije procjenjuju da su ilegalnim branjem ovog proljetnog ploda i neprijavljivanjem istog državni proračun oštetili za sedamdeset kuna, iako mnogi smatraju da se cifra penje i na tri znamenke. Osim državnog proračuna, štetu je pretrpio i Ivica Todorić, vlasnik Republike Hrvatske, zbog činjenice što počinitelji  sastojke za objed nisu kupovali u njegovim dućanima, već su iste nalazili u prirodi.

Iako još nije službeno potvrđeno, u kuloarima se šuška da je ova zločinačka organizacija djelovala u dogovoru, a neki svjedoci kao vođu ove organizacije koja djeluje protiv ustavnog poretka Republike Hrvatske navode stanovitu Mariju K. devedesetjednogodišnjakinju iz Dicma koja navodno ima više desetaka godina iskustva u branju šparoga.

Uhićeni niječu da su bili u ikakvom kontaktu jedni s drugima, a svi negiraju da su šparoge brali da bi oštetili državni proračun. Tvrde kako nisu znali za odluku da svaki snop moraju prijaviti Hrvatskim šumama, navodeći kako u selu iz kojeg dolaze uglavnom i ne postoji ispostava Hrvatskih šuma. Policiji je posebno za oko zapela činjenica što svi kao razlog branja šparoga navode tešku ekonomsku situaciju, a u šparogama vide besplatan i zdrav obrok.

Ipak, u Vladi su sretni funkcioniranjem pravne države. Smatraju kako je u Hrvatskoj odzvonilo kriminalcima koji na svaki način, zbog vlastitog želuca i interesa, opstruiraju punjenje proračuna koji postaje sve tanji pa su čak i neke predstečajne nagodbe Linićevih prijatelja dovedene u pitanje.

Razveseli nas klikom:

0 comments